понедељак, 13. јун 2016.

Srpska izgubila 1,7 odsto teritorije. Priča o medjuentitetskoj liniji.


Republika Srpska je nedjelovanjem svojih predstavnika u institucijama Bosne i Hercegovine u periodu do 2014 godine izgubila 1,7 odsto teritorije. To se desilo usvajanjem Metodologije uvodjenja i vodjenja jedinstvene evidencije na nivou BiH 2013 godine kojom je pojas medjuentitetske linije razgraničenja sa 50 metara proširen na 250 metara širine!  Svi srpski predstavnici vlasti na nivou Republike Srpske i Bosne i Hercegovine bili su na vrijeme upozoreni šta će se dogoditi usvajanjem Metodologije ali niko nije reagovao.
O čemu se zapravo radi? Krenimo redom.

Dejtonskim sporazumom utvrdjena je medjuentitetska linija razgraničenja. Ta linija povučena je na kartama i na kartama njena debljina iznosi 1 milimetar. Na terenu ta je linija široka 50 metara. Medjuentitetska linija dugačka je 1150 kilometara, dakle radi se o 5,7 miliona metara kvadratnih teritorije. Teritorije koja po Dejtonu dijelom pripada Federaciji a dijelom Republici Srpskoj, sve unutar tih 50 metara.
Problem je u tome što međuentitetska linija nikada nije kartografski dokumentovana niti precizno opisana i prenesena na teren. Kartografsko prenošenje na teren značilo bi da se tačno zna da međuentitetska linija ide od tačke A do tačke B pa do tačke C i tako redom. Kristalno jasno.
Prenošenje na teren, međutim, učinjeno je na svega 80 kilometara međuentitetske linije.
Nakon potpisivanja dejtonskog sporazuma sprovodjenje Aneksa 2 (sporazum o granici izmedju entiteta) dato je u zadatak medjunarodnim vojnim snagama ali posao nikada nije uradjen. Faktičko stanje danas na terenu u pojasu od 50 metara medjuentitetske linije je takvo da u pojasu nadležnost nema ni Federacija ni Republika Srpska.


Republička uprava za geodetske i imovinsko pravne poslove je u periodu 2009-2010 godina napravila Plavu knjigu u kojoj je detaljno opisana kompletna granica (po sredini 50 metara). Knjiga je predočena Miloradu Dodiku i od njega je traženo da izvrši pritisak na koalicione partnere u Sarajevu da pitanje granice konačno bude definisano. To nije učinjeno. Apsurdno je to što je i Federalni geodetski zavod bio spreman da posao oko granice konačno bude završen.

Kako medjuentitetska linija nikada nije bila definisana počelo je pitanje njenog popisivanja i obrade u popisu. Radna grupa za pripremu popisa u BiH je prvo predložila da se medjuentitetska linija proširi na obe strane za još po 50 metara. Kasniji prijedlog je medjuentitetsku liniju proširio 100 metara na obe strane i napravio pojas širine 250 metara. 

Novi širi pojas medjuentitetske linije razgraničenja, zvanično je obrazloženje kroz Metodologiju, formiran je radi tehničkog pitanja lakšeg popisa stanovništva i pravljenja evidencije i registra prostornih jedinica. Odlukom Agencije za statistiku BiH formira se pojas površine od preko 20 miliona metara kvadratnih. Pojas koji ne pripada ni Republici Srpskoj ni Federaciji Bosne i Hercegovine ali pripada državi Bosni i Hercegovini!

Vlast Republike Srpske detaljno je bila obaviještena na vrijeme da će Republika Srpska ući u neizvjesnu zonu gdje će vrlo lako biti izigrana sa dalekosežnim posljedicama. Praktično je u Bosni i Hercegovini, pored entiteta i distrikta Brčko, stvoren još jedan prostor a to je, tvrde odlično upućeni izvori, stvaranje pretpostavki za ustavne promjene kojima se dalje stvara prostor za kantonizaciju BiH. Novi prostor vodiće se kao distrikt jer nigdje nije u Metodologiji precizirano kome će biti dodijeljeno ono što u tom ogromnom prostoru bude popisano.
U metodologiji je taj prostor nazvan Area što u engleskom jeziku nema čisto geografsko značenje već nerijetko označava nešto što ima institucionalnu komponentu. U Metodologiji je taj prostor vodjen kao posebna statistička cijelina a nije definisan nikakav rok do kada taj prostor, odnosno do kada pitanje medjuentitetske linije, sada proširene, mora biti definisano.

Vlada Srpske kada je upozorena na sve što se sprema nije reagovala a predsjednik Vlade Željka Cvijanović predstavnicima Geodetske uprave je rekla da vjeruje koalicionim partnerima u Sarajevu.


Republika Srpska sada nema nikakve nadležnosti u pojasu dugačkom 1150 kilometara i širokom 250 metara a kada bi hipotetički Srpska jednog dana proglasila nezavisnost bila bi suočena sa nepostojanjem bilo kakve svoje granice. Pored nepostojanja granice prema Federaciji nisu definisane ni granice Bosne i Hercegovine ni prema jednom susjedu osim prema Crnoj Gori.

Ono što u slučaju medjuentitetske linije sada najvjerovatnije slijedi jeste arbitraža a medjunarodna zajednica će se ponašati kao da ta linija i ne postoji jer je to unutrašnje pitanje Bosne i Hercegovine.

Svoje sagovornike sam pitao da li su naši predstavnici u Sarajevu a i ovi u Banja Luci glupi ili se radi o nečemu drugom. Odgovorili su mi da nisu toliko glupi a i da im je sve objašnjeno na način da bi i glup shvatio.


Nastaviće se...