недеља, 26. јун 2016.

Popis u RS, nemoguća misija

Vlast u Republici Srpskoj, predvodjena Miloradom Dodikom prestala je da najavljuje da će Republika Srpska objaviti svoje rezultate popisa. Vrlo je čudno što su tu priču vlasti u Srpskoj progutali kao debeo mamac i opozicioni političari pa su pojedini kao guske u magli ponavljali kako Srpska treba da objavi svoje rezultate. Onda su pominjane neke šifre kojima Srpska može da spriječi objavljivanje popisa ali je istina da je Metodologijom vlasnik popisnog materijala Agencija za statistiku BiH i postoje samo šifre koje ta Agencija može ukoliko želi da po potrebi ustupi entitetskim agencijama.


Opozicija nije iskoristila posebnu sjednicu Narodne skupštine o popisu u BiH i tek su opozicioni političari na kašičicu spominjali da je Srpska popisom izgubila medjuentitetsku liniju razgraničenja, da je izgubljena arhiva nekadašnjeg Geodetskog zavoda BiH i da je to neko u Sarajevu 2012 i 2013 godine u ime Republike Srpske potpisao.
Savez za promjene je umjesto da direktno SNSD pita zašto je glasao za ovakvu Metodologiju i Zakon o popisu i tako dao zakonsku mogućnost Velimiru Jukiću da radi šta radi najavio podnošenje apelacije Ustavnom sudu BiH. Ta apelacija je u startu osudjena na propast tvrde moji sagovornici, eksperti iz oblasti popisa u BiH. Velimir Jukić direktor Agencije za statistiku BiH neće povući odluku o objavljivanju jer će onda sasvim sigurno biti suočen sa krivičnim prijavama. Tako nešto već je najavio direktor federalne agencije za statistiku a medjunarodna zajednica pita gdje su pare koje su obezbijedjene za popis.

Republika Srpska, odnosno njena vlast, je sada nakon što je jasno da nema ništa od samostalnog objavljivanja rezultata popisa (to je svima bilo jasno od početka) najavila popis u Republici Srpskoj.
Od toga naravno nema ništa tvrde moji sagovornici jer takvu odluku prvo treba da donese Narodna skupština nakon čega sigurno slijedi pokretanje vitalnog nacionalnog interesa od strane Bošnjaka u Republici Srpskoj.
Stavrni cilj najavljivača popisa u RS jeste haos i dalja izolacija Srpske koja već uveliko traje i koja mnogima odgovara tvrde moji sagovornici.
Isto tako pitaju i čemu apelacija Ustavnom sudu biH ako je Dragan Čović rekao Mladenu Ivaniću da će Jukić povući odluku.


Pojedini poslanici Saveza za promjene jesu pokušali da saznaju stvarne informacije vezane za usvajanje Metodologije i Zakona o popisu ali to pitanje nije na pravi način pokrenuto na skupštini. Pokretanje tog pitanja značilo bi žestok sukob sa Miloradom Dodikom i optuživanje SNSD-a za veleizdaju interesa Srpske a za to treba hrabrost tvrde moji sagovornici.


Ukoliko Republika Srpska nakon 1 jula ne prizna rezultate popisa u BiH slijedi joj dodatna izolacija i blokada ali će medjunarodna zajednica taj problem lako prevazići dodatnim uslovom MMF-a za buduće aranžmane sa ovom finansijskom institucijom.  Republika Srpska eventualnim pokušajem nepriznavanjem rezultata popisa rizikuje ponovno korišćenje bonskih ovlaštenja. To oni koji upravljaju Republikom Srpskom i priželjkuju jer bi im ojačalo pozicije unutar haosa. Medjunarodna zajednica neće iz pepela izvaditi bonska ovlašćenja jer se odlučila za tiho djelovanje. Ne toliko tiho kao djelovanje opozicije.