петак, 3. јун 2016.

Rekordna dugovanja mljekarima!

U ponedeljak 6 juna biće održan sastanak upravnog odbora Udruženja poljoprivrednih proizvođača mljekara Republike Srpske. Tema sastanka biće isključivo situacija oko neuplaćivanja podsticaja iz ministarstva poljoprivrede prema poljoprivrednicima mljekarima.

Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske mljekarima trenutno duguje nešto više od dvadeset miliona maraka na ime podsticaja. Ministarstvo kasni sa plaćanjem osam mjeseci i to je novi rekord sa kašnjenjem te vrste podsticaja. Mjesečni iznos koji ministarstvo odnosno Vlada po zakonu treba da uplate mljekarima je 2,4 miliona maraka. Te obaveze preuzete su usvajanjem i prošlogodišnjeg i ovogodišnjeg budžeta. Mljekarima se ne duguje samo za mlijeko već i za junice, investicije...

Broj poljoprivrednika proizvođača mlijeka u Republici Srpskoj drastično je opao u posljednjih nekoliko godina. Sa 10500 mljekara Srpska je spala na njih oko 4000 danas. Mljekari tvrde da i u takvoj katastrofalnoj situaciji postoje viškovi mlijeka zbog nekonkurentnog tržišta a da dobar dio mljekara više i ne daje mlijeko u otkup već mlijeko propada.

Prema informacijama iz ministarstva poljoprivrede u tom ministarstvu uopšte i ne obračunavaju dokumentaciju koja im pristiže za ovu godinu što stavlja veliki upitnik na kraju pitanja hoće li podsticaji za ovu godinu mljekarima uopšte i biti isplaćeni.

Ministar poljoprivrede Stevo Mirjanić u nekoliko navrata je u posljednjih nekoliko mjeseci govorio da će se to desiti ali se to nije desilo.