уторак, 14. јун 2016.

Kako je Srpska izgubila bitku za arhivu Geodetskog zavoda

Republička uprava za geodetske i imovinsko pravne poslove Republike Srpske izgubiće svoju dosadašnju ulogu jer se na mala vrata pravi Centralna geodetske uprava Bosne i Hercegovine tvrde moji izvori. To je nagoviješteno u članu 15 famozne Metodologije za koju su glasali srpski predstavnici u Savjetu ministara. Taj član koji nosi naziv „Dokumentacija jedinstvene evidencije prostornih jedinica“ kaže da Dosije jedinstvene evidencije prostornih jedinica sačinjavaju zbirke dokumenata za svaku prostornu jedinicu u okviru entiteta i distrikta. Metodologijom se u jedinstvenu zajedničku evidenciju ubrajaju sve topografske karte, katastarski planovi, satelitski i avionski snimci, propisi na osnovu kojih su formirane prostorne jedinice...


Geodetska uprava Republike Srpske je pored ministarstva finansija najznačajnija entitetska institucija jer osigurava ažurnu evidenciju nekretnina (ovdje ne govorimo o trenutnom stanju u RUGIP-u i aferama koje su posljednjih godina potresle tu instituciju već o značaju institucije). To je izuzetno značajno u društvima kakva su Republika Srpska i Bosna i Hercegovina, društva takozvane sive zone za investicije kojima je jedina šansa za kredit hipotekarna ekonomija. Zbog toga je bitno da Republika Srpska u svakom trenutku zna kojom imovinom raspolaže. Ko upravlja RUGIPOM upravlja i zemljom tvrde moji izvori (to se već pokazalo kao tačno).

Osnov za pravljenje centralne geodetske uprave BiH već postoji i ta ideja nije nova tvrde moji sagovornici.
U Sarajevu je prije rata u BiH postojao Geodetski zavod Bosne i Hercegovine. Po okončanju rata taj zavod je zvanično prestao da postoji jer je nadležnost nad geodetskim upravama ostala entitetima. Medjutim neformalno je Geodetski zavod BiH nastavio da radi u zgradi Predsjedništva BiH i imao zaposlene sve do 2012 godine.  Ono što je vrlo bitno Geodetski zavod BiH raspolagao je kompletnom dokumentacijom o arhivama u BiH do rata.

Geodetski zavod BiH konačno je i definitivno ugašen 2012 godine a sva imovina zavoda, uključujući i ono najvrednije- arhivu, trebalo je da bude podjeljena entitetskim geodetskim upravama. To je i učinjeno sa cijelom imovinom osim onom najvažnijom-arhivom.
Moji izvori tvrde da je arhivu o svemu što postoji ili je postojalo u BiH do rata u Arhiv Bosne i Hercegovine premjestio srpski član Predsjedništva Nebojša Radmanović. 

Arhiva je od izuzetne važnosti za sve buduće priče oko vojne i državne imovine. Umjesto izuzetno vrijedne arhive koja se odnosi na teritoriju Republike Srpske Republička uprava za geodetske i imovinsko pravne poslove tako je dobila dva automobila i dvije prostorije. Sva arhiva ostala je u Sarajevu.

Nastaviće se...