среда, 8. јун 2016.

Prava priča o popisu-guske u magli


Srpski političari u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini kada je popis u pitanju lutaju kao guske u magli. Niko ne zna šta radi osim Milorada Dodika, tvrde moji izvori koji odlično poznaju tematiku, koji svjesno manipuliše pričom oko popisa. Opozicija svjesno ili iz neznanja a ne zna se šta je gore upada u zamku Milorada Dodika kada je u pitanju popis tvrde moji sagovornici. Jedna od tih zamki je dogovor Ivanić-Dodik o vanrednoj-posebnoj sjednici NSRS.

Republika Srpska trenutno može uraditi malo šta ili gotovo ništa kada su u pitanju objavljivanje popisa i rezultati popisa u Bosni i Hercegovini. Jednostavno je tako jer su Zakon o popisu i Metodologija vodjenja statistike na nivou Bosne i Hercegovine usvojeni u februaru 2013 godine i za njih su glasali srpski predstavnici u zajedničkim BiH institucijama. Vlast na nivou BiH u ime Srpske većinski je predstavljao u to vrijeme SNSD.

Zakonom i Metodologijom precizirano je da je vlasnik kompletnog popisnog materijala Agencija za statistiku BiH a da su entitetske statističke agencije-zavodi samo servis državne Agencije. Agencija za statistiku BiH ima kompletna ovlašćenja kada su popis i popisni materijal u pitanju, to nije dobro za Republiku Srpsku ali to se nije desilo preko noći već je neko u ime Republike Srpske dao pristanak da se to desi. Činjenica jeste da se popisni materijal nalazi u Istočnom Sarajevu ali to ne mijenja suštinski ništa jer Republika Srpska i kada bi željela do materijala ne može doći.

Moji sagovornici uvjeravaju da su svi detalji oko popisa usaglašeni prije popisa Metodologijom vodjenja statistike. Ponavljaju da dosta stvari nije povoljno po Republiku Srpsku, najblaže rečeno, ali isto tako kažu da je vlast Republike Srpske o svemu bila detaljno upoznata i upozorena.

Popis je pokazao da Bosna i Hercegovina ima 190000 nerezidentnih stanovnika, 120 000 ih je u Federaciji i 70 000 u Republici Srpskoj. Oko broja nerezidentnih stanovnika su se zabavili svi političari u Srpskoj a ta stavka u čitavoj priči oko popisa je najmanje bitna tvrde moji sagovornici. Mnogo su opasnije stavke: medjuentitetska linija, vojna i državna imovina, evidencija i Republička uprava za geodetske i imovinsko pravne poslove RS.


Nastaviće se...