понедељак, 6. јун 2016.

RUGIP kasni Svjetska banka dolazi u junu


Posao uspostave jedinstvene evidencije nekretnina u Republici Srpskoj zapao je u ćorsokak iako to u Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko pravne poslove prikazuju drugačije, tvrde moji odlično obaviješteni izvori.
Rukovodstvo RUGIP-a prije nekoliko dana javnosti je predstavilo dosadašnje rezultate rada na uspostavi jedinstvene evidencije i na tom predstavljanju rečeno je kako posao ide odlično.
Međutim urađeno je vrlo malo posla. Geodetska uprava RS ima obavezu da uspostavi jedinstvenu evidenciju nekretnina za 250 katastarskih opština u Srpskoj po kreditu koji je dobijen od Svjetske banke.
Do sada je urađeno dramatično malo, manje od 2 odsto posla tvrde moji izvori. Svako izlaganje stupa na snagu tek kada bude objavljeno u Službenom glasniku a do sada je objavljeno tek 1 odsto izlaganja.

Zbog svega toga Svjetska banka prijeti da će da zaledi kredit i aktivira klauzulu i ukine grejs period a kamatu poveća na komercijalnu.
Delegacija Svjetske banke u RS dolazi u junu. Svjetska banka insistirala je i na takozvanoj C komponenti koja podrazumjeva jačanje svijesti gradjana o registraciji imovine.

Kredit Svjetske banke za uspostavu jedinstvene evidencije nekretnina u RS težak je 35 miliona maraka. Izvještaj o utrošku sredstava nikada nije podnesen Narodnoj skupštini RS.
Vrlo je upitno na koji način su trošena sredstva od tog kredita tvrde moji izvori.

Uspostavljanje jedinstvene evidencije nekretnina u Srpskoj najuže je vezano sa Zakonom o stvarnim pravima i Zakonom o premjeru i katastru. U principu uspostavljanje jedinstvene evidencije nekretnina značilo bi da se će se pročešljati svi upisi vlasništva. To jeste odlično ali nije u interesu onima koji su u posljednjim godinama na sumnjiv način došli do vrijednog zemljišta.
Zato se, tvrde izvori bliski Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko pravne poslove, krenulo u rušenje pomenutih zakona putem izmjena i dopuna.


Svjetska banka inače je, u posljednjem izvještaju, izračunala da će ovim tempom uspostava jedinstvene evidencije nekretnina u Srpskoj trajati 30 do 40 godina i da će koštati 100 miliona maraka. Sav posao trebalo je da bude okončan aktuelnim kreditom u roku od deset godina.