среда, 21. септембар 2016.

Radnici Krajina osiguranja :

РАДНИЦИМА „КРАЈИНА ОСИГУРАЊЕ“ НИСУ ИСПЛАЋЕНЕ ПЛАТЕ
ЗА 4 (ЧЕТИРИ) МЈЕСЕЦА

  • ванредни управник није успоставио континуитет пословања у друштву,
  • радницима нису исплаћене доспјеле плате и накнаде за јун, јули, август и септембар мјесец, а ванредном управнику су исплаћене накнаде за јул и август мјесец у укупном износу 5.453,31 КМ,
  • синдикални одбор и радници „Крајина осигурања“ су послали УРГЕНТНО Захтјев за контролу инспекцији рада и заштите на раду

У друштву за осигурање „Крајина осигурање“ а.д. Бања Лука је уведена дана 20.07.2016. године ванредна управа и именован ванредни управник Мирослав Лазендић у трајању од 3 (три) мјесеца.
Агенција за осигурање Републике Српске је наложила ванредном управнику низ активности и мјера ради успостављања процеса рада у Друштву.
У складу са рјешењем Агенције , ванредни управник је дужан :
„Да утврди све доспјеле и неплаћене обавезе Друштва, до дана увођења и за вријеме трајања ванредне управе и одреди приоритете у исплати, водећи рачуна о заштити осигураника, трећих оштећених лица и одржавању унутрашњих и међународних гаранција, а и континуиета пословања.
„Да, у зависности од утврђеног износа и доспјелости обавеза, под условом да расположива средства Друштва на рачунима нису довољна, подноси Основном суду Бања Лука, путем Окружног тужилаштва Бања Лука (у даљем тексту: надлежни суд), захтјеве за одобрење преноса новчаних средстава са трансакционих рачуна Друштва на којима је успостављена забрана Привременом мјером број 71 0 К 241671 16 КПП од 04.07.2016. године, а ради плаћања доспјелих обавеза Друштва.“
Привремену мјеру ради обезбјеђења забране преноса новчаних средстава од 04.07.2016. године, донио је Основни суд у Бања Луци због постојања основа сумње да је осумњичени Naveen Aggarwal обављајући функцију предсједника Управног одбора „Крајина осигурање“ а.д. Бања Лука починио кривично дјело злоупотребе службеног положаја или овлаштења из члана 347. став 3 i 4 и прања новца из члана 280. став 2. у вези са чланом 20. Кривичног Закона Републике Српске за пренос новчаних средстава који се налазе на рачунима друштва.
Дана 05.09.2016. године ванредни управник је поднио Захтјев за одобрење преноса новчаних средстава са трансакцијског рачуна друштва код Комерцијалне банке АД Бања Лука, и Основни суд у Бања Луци је донио дана 15.09.2016. године Рјешење којим се укида привремена мјера за новчани износ од 1.351.484,29 КМ, а ради рјешења доспјелих обавеза друштва према оштећеним, доспјелих обавеза по пореским рјешењима и других обавеза поменутог правног субекта. Међутим, ванредни управник није приступио исплати доспјелих плата и накнада радницима, иако из одобреног износа има довољно средстава за исплату свих доспјелих обавеза.
Синдикални одбор и радници Крајина осигурање“ а.д. Бања Лука су тражили више пута усмено и писмено од ванредног управника да изврши исплате доспјелих плата и накнада за јун, јули, август и септембар мјесец, али није одобрио. Стога радници су били приморани да поднесу приједлоге за покретање поступка мирног рјешавања радног спора. Такође, синдикални одбор и радници су послали УРГЕНТНО Захтјев за контролу друштва због неисплаћених плата и накнада, према Републичкој управи за инспекцијске послове, Сектор инспекције рада и заштите на раду. Ванредни управник није исплатио плате или накнаду плате у прописаним роковима, те начинио прекршај у складу са чланом 264. став (1) под 29) и став (3) Закона о раду.
Од дана увођења ванредне управе до данас нико од надлежних институција није предузео ниједну активност у циљу заштите права радника у „Крајина осигурање“ а.д. Бања Лука, а који редовно обављају послове и радне задатке и боре се за опстанак друштва. Стога, радници још једном апелују на све надлежне институције да помогну и ријеше огромне проблеме у овом друштву. ЖЕЛИМО ДА РАДИМО, ЖЕЛИМО ДА ПОСТОЈИМО И БОРИЋЕМО СЕ ДО КРАЈА!