среда, 30. децембар 2015.

Daka i Vlado: Slobo, udri! Dragane, ne udaraj!

Piše: Goran Dakić

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač danas je u Banjoj Luci rekao da novinar Slobodan Vasković na svome blogu podriva i ruši ustanove Republike Srpske, a naročito ministarstvo na čijem je čelu upravo on, Lukač. Džaba je, očigledno, bilo objašnjavati Ćeraniću i Karganoviću, ali neće server pući ako pokušamo još jednom - ministre, pisanje protiv određene politike i još određenijih političara nije pisanje protiv države. To je pisanje protiv te politike i tih političara. Republika Srpska je postojala i prije Dodika, mada se opravdano postavlja pitanje da li će postojati i poslije njega. Zid u Ministarstvu svjedoči da je MUP RS postojao i prije Dragana Lukača, a od Lukača zavisi da li će se na tom zidu naći još pokoja slika nakon njegove.
Ministre, ako zaista smatrate da Vasković svojim pisanjem podriva i okreće narod protiv policije Republike Srpske, imate sjajnu priliku da ga demantujete: završite i objavite rezultate istrage u vezi sa "Bobar" bankom; zavrište i objavite rezultate istrage u vezi sa Bankom Srpske; završite i objavite rezultate istrage u vezi sa RK "Boska"; završite i objavite rezultate istrage u vezi sa ubistvom Milana Vukelića. Primjećujete da bi se niz mogao nastaviti i do veće neugodnosti. Eto, učinite toliko i time pošaljite poruku da štitite građane RS, da brinete o njima, da stojite na braniku njihovih interesa, da su Vaši lični, partijski zadaci nebitni u poređenju sa njihovim potrebama. Da to radite kao što ne radite, ne biste imali vremena da napadate novinare i to one novinare koji su ukazali na desetine propusta u Vašem resoru. A pošto ste na mala vrata uveli Zakon o javnom redu i miru, a na velika Zakon o policiji, jasno je da su sada svi novinari pokretne mete. Izvinjavamo se, ne svi, nego samo oni koji postavljaju neugodna pitanja. A neugodna pitanja su, ministre, jedina legitimna novinarska pitanja.
Stoga ne pucajte u Vaskovića. Nemate Vi municiju za to. Da u četvrtini radite svoj posao koliko Vasković radi svoj... Ne moramo Vam ni govoriti da tada ne bi bilo potrebe za preostale tri četvrtine Vaskovićevog posla.
A Daka i Vlado žele da kažu još i ovo: pozivamo sve predstavnike opozicije ili onoga što je od nje ostalo - SDS, PDP, NDP, SNS, SRS RS - da osude današnje obraćanje ministra Lukača i da javno kažu da će uložiti sav svoj politički integritet da zaštite novinarsku profesiju u RS.
Amandman, naravno: Slobo, udri!