петак, 4. децембар 2015.

Klinički centar, odgovor

Iz Kliničkog centra Banja Luka odgovorili su mi da je istina da je dana 3.12.2015 godine došlo do promjene kvaliteta vazduha u sistemu za proizvodnju I distribuciju komprimovanog vazduha. Tvrde da nije bilo štetnih posljedica po zdravlje pacijenata I da se čini sve kako bi kvar bio otklonjen.
U Kliničkom centru nisu odgovorili na nekoliko konkretnih pitanja o prisustvu ulja u sistemu zraka u respiratorima koje koriste prijevremeno rođene bebe.
Moji izvori tvrde da je juče otkriveno prisustvo ulja u sistemu zraka u aparatima koji se koriste kao zamjena za pluća kod prijevremeno rođene djece I da nije poznato koliko se ulje već dugo nalazilo u sistemu I koliko beba je koristilo respiratore u tom periodu.
Informacija koju sam dobio nakon objavljivanja prvog teksta kaže I da je cjelokupan respiratorni sistem na Kliničkom centru u kolapsu a to djelimično potvrđuje I odgovor iz Kliničkog centra.


Služba za odnose s javnošću
Dana: 04.12.2015. godine

n/r       Vladimira Kovačevića
            novinar

Predmet: Odgovor na upit

Poštovani,

Ispitivanjem kvaliteta komprimovanog vazduha utvrdili smo da je dana 3.12.2015. godine došlo do promjene kvaliteta vazduha u sistemu za proizvodnju i distribuciju komprimovanog vazduha koji se koristi u zbrinjavanju vitalno ugroženih pacijenata na lokaciji Paprikovac. Na osnovu stručnog mišljenja dr Stojislava Konjevića načelnika Klinike za dječije bolesti, dr Vesne Novaković šefa Odjeljenja intenzivne njege Klinike za dječije bolesti, dipl. ing el. Sretka Rodić zaduženog za medicinsku opremu u UKC RS, dr Danice Momčičević zamjenika načelnika Službe intenzivne medicine, dr Migdada Hadžibegovića šefa Odjeljenja anestezije na lokaciji Paprikovac i pomoćnika generalnog direktora za medicinske poslove prof. dr sc. med. Zvezdane Rajkovače nije bilo štetnih posljedica po pacijente.

UKC RS je preduzeo sve potrebne mjere kako bi navedeni kvar bio otklonjen. Svi ovlašteni serviseri su u UKC RS i vrše servisiranje medicinskih uređaja za zbrinjavanje vitalno ugroženih pacijenata.

Juče, 3.12.2015. godine je bilo 4 pacijenta na respiratoru u Odjeljenju intenzivne njege Klinike za dječije bolesti.

Apsolutno garantujemo bezbjednost svih vitalno ugroženih pacijenata jer u ovom trenutku koristimo samo potpuno sigurne izvore komprimovanog vazduha iz boca i aparate za koje ovlašteni serviser utvrdi potpunu ispravnost. Sistemi za snabdijevanje kiseonikom koji se takođe koriste za zbrinjavanje vitalno ugroženih pacijenata su potpuno bezbjedni.

U slučaju potrebe, unutar zdravstvenog sistema Republike Srpske ali i u okruženju mogu se koristiti svi raspoloživi resursi.

Paralelno sa ovim aktivnostima radimo na reparaciji i zamjeni svih postrojenja za proizvodnju i protok komprimovanog vazduha, koja će biti u potpunosti osposobljena za buduće korištenje.

Nosilac svih aktivnosti na otklanjanu kvara i odgovorna osoba je pomoćnik generalnog direktora za nemedicinske poslove dipl. pravnik Miodrag Ilić.

S poštovanjem,



Služba za odnose s javnošću