недеља, 20. децембар 2015.

Oktan promet do usvajanja



Skupština grada Banja Luka ponovo će da se izjašnjava o Izmjeni regulacionog plana Regionalni centar. Izmjenu regulacionog plana traži preduzeće Oktan Promen u vlasništvu poslanika SNSD-a Vojina Mitrovića. Izmjena regulacionog plana na tom dijelu podrazumijeva mogućnost gradnje pumpe sa pratećim objektima I motelom. Ovakvu odluku donio je Kolegijum skupštine grada apsolutno mimo Poslovnika o radu skupštine. Poslovnik kaže da se ista tačka dnevnog reda ne može u roku kraćem od šest mjeseci ponovo naći na dnevnom redu ako već jednom nije dobila potrebnu podršku odbornika za usvajanje. A to se upravo dešava.
Oktan promet prvo je podnio inicijativu za izmjenom regulacionog plana. Inicijativa ovog preduzeća u vlasništvu Vojina Mitrovića u nekoliko navrata je odbijana na Odjeljenju za prostorno uredjenje. Inicijativa Oktan prometa dobila je podršku resornog odjeljenja tek nakon što je poslanik Mitrović iz NDP-a prešao u SNSD. Odjeljenje za prostorno uredjenje Inicijativu je podržalo 10 jula ove godine. Inicijativa je usvojena trinaest dana kasnije u banjalučkoj skupštini.

Skupština grada Banja Luka nije usvojila nacrt izmjene regulacionog plana 27 oktobra ove godine.
Nacrt ponovo ide pred odbornike mimo Poslovnika a obrazloženje gradonačelnika jeste da nacrt nije odbijen već u oktobru jednostavno nije dobio podršku. Što je apsurdno obrazloženje.

Ono što je mnogo realnije jeste da se na grad Banja Luku vrši strahovit pritisak da ubrza sa izmjenom regulacionog plana kako bi Oktan prometu bilo moguće dalje prometovanje zemljišta koje je nekada bilo u vlasništvu Poljoprivredne škole. Tako bi bilo ispunjeno obećanje SNSD-a dato Vojinu Mitroviću. Mitrović zemljište ne može dalje prometovati, odnosno prodati bez izmjene regulacionog plana koja će omogućiti gradnju pumpe.

U priči je riječ o pet dunuma gradskog gradjevinskog zemljišta koje se nalazi pored brze ceste Banja Luka-Klašnice u neposrednoj blizini kružnog toka na Petrićevcu.

Oktan promet Bijeljina zemljište je kupio u aprili 2010-te godine a zemljište je dio afere Poljoprivredna škola. Zemljište je predmet tužbe grada Banja Luka.