петак, 4. децембар 2015.

Šokantno-Klinički centar respiratori, prijevremeno rođene bebe

U aparatima koji se koriste kao zamjena za pluća na Kliničkom centru Banja Luka pronađeno je ulje.
Aparati se koriste kao respiratori i pacijenti koji ih koriste na Kliničkom centru u 90 odsto slučajeva su prijevremeno rodjena djeca.
Ulje u respiratorima otkriveno je u četvrtak 03.12.2015 godine nakon servisa koji je izvršila firma koja servisira aparate.
Prema svemu sudeći aparati nisu na vrijeme servisirani odnosno nisu praćena upustva firme koja vrši servis tvrde moji izvori.
Rukovodstvo Kliničkog centra odmah po saznanju ove šokantne vijesti održalo je hitan sastanak i odlučilo da sve rizične trudnoće odnosno majke koje bi mogle prijevremeno da se porode budu upućene u druge centre, sa naglaskom na Beograd.
To će trajati sve dok se ne izduva ulje iz aparata, odnosno sistema zraka, a za to treba nabaviti poseban kompresor tvrde moji izvori. Nije poznato kada bi se to moglo desiti.

Ono što je alarmantno jeste to da nije poznato od kada se ulje nalazi u sistemu zraka i koliko je prijevremene djece koristilo respiratore u periodu kada se u sistemu nalazilo ulje.

Svakodnevno respiratore, tvrde moji izvori, koristi između četiri i sedam beba.
Respiratore kao zamjenska pluća koriste bebe koje se rode prije vremena i čija pluća nisu dovoljno zrela. Bebe koriste respiratore dok im pluća dovoljno ne ojačaju.

Ključno pitanje glasi da li su bebe udisale ulje. Moji izvori tvrde da se to sa sigurnošću ne može reći kao ni to u kojoj mjeri je ulje opasno. Sve u svemu previše nepoznanica.

Aparati koji se koriste kao vještačka pluća imaju dva izvoda. Jedan za zrak i drugi za kiseonik. Kiseonik i zrak se miješaju i to udišu bebe. Ulje je pronađeno u sistemu zraka.

Za sada nema zvanične reakcije iz Kliničkog centra.