недеља, 27. децембар 2015.

Vrijeme vlasti

U Republici Srpskoj moguće je tri dana prije Nove godine po hitnom postupku u skupštinu uputiti dva zakona. I to kakva dva zakona. Novi Zakon o radu i pored žestokog protivljenja Sindikata i Zakon o policiji. Ovaj drugi gotovo neprimjetno. Oba će na žalost vrlo brzo pokazati zašto je izbjegnuta redovna procedura i javna rasprava.

Tri dana prije Nove godine, ovdje se nevjerica širi na teritoriju čitave Bosne i Hercegovine, u Bosni i Hercegovini još niko ne može sa sigurnošću da kaže da će biti održani lokalni izbori kako su i predviđeni sljedeće godine. Na to pitanje odgovor je morao biti poznat do kraja godine ali će se Interresorna radna grupa za pripreme i dopune izbornog zakona Bosne i Hercegovine sastati tek, najavljeno je, u drugoj sedmici januara. Dalja procedura zavisi od volje političkih stranaka u Parlamentu BiH a traži se opšti konsenzus. Za sada je SDA nakon Predsjedništva ove stranke polovinom decembra izašla sa jasnim stavom da će se zalagati za odlaganja lokalnih izbora. Ali i za zatvorene liste što se nije svidjelo svima ni u SDA-a.
Nevjerovatno, nema šta.
Takvo stanje, u kojem bi održavanje lokalnih izbora bilo odgođeno i spojeno, po kom god modelu, sa održavanjem opštih, u svakom slučaju odgovara onima koji su vlast na lokalnom nivou. Što znači da svakome odgovara negdje.


Banja Luka je neosvojiva tvrđava. Bar što se SNSD-a tiče već godinama. Na prethodnim lokalnim izborima 2012-te godine tu tvrđavu prijetila je da osvoji ujedinjena banjalučka opozicija. Svakako bi uspjela da je bila ujedinjena što pokazuje i broj glasova koji su dobili tadašnji kandidati opozicije pojedinačno i kandidat vladajuće koalicije.

U Banjaluci odgađanje lokalnih izbora odgovara vladajućem SNSD-u i gradonačelniku Slobodanu Gavranoviću koji bi na taj način produžio svoj gradonačelnički mandat na još dvije godine. Nije izvjesno da bi u slučaju održavanja izbora sljedeće godine Gavranović bio kandidat SNSD-a.
Predsjedništvo ove stranke odlučilo je da vladajuća koalicija da jednog zajedničkog kandidata za gradonačelnika Banja Luke. Sudeći po odnosima i insistiranjima pojedinih koalicionih partnera na svom kandidatu SNSD bi volio da uopšte i ne bude kandidata odnosno ni izbora. U tom slučaju moraće trpiti Slobodana Gavranovića što se neće pretjerano svidjeti predsjedniku ove stranke Miloradu Dodiku.

Interes za gradonačelnika Banja Luke iskazali su i Socijalisti ali kod njih se u Banja Luci trenutno ne zna ni ko pije ni ko plaća. Odnosno uglavnom se zna ko plaća ali za sada Socijalisti teško da mogu da očekuju svog kandidata. Ukoliko ga i budu imali o njemu će možda pričati kao o bivšem članu.

Savez za promjene nedavno je, 28 novembra, sačinio Plan djelovanja Saveza. Stavljanje potpisa na dokument svih članica Saveza očekuje se u narednim danima. Nedostaju rokovi do kada bi se morali znati kandidati za gradonačelničke i načelničke funkcije. Na što skorijim rokovima insistiraju pojedinci iz Saveza za promjene.
Opozicija je na prošlim lokalnim izborima u Banja Luci kao kandidate za gradonačelnika imala Dragana Čavića iz NDP-a i Nenada Stevandića iz SDS-a.
Dragan Čavić ponovo se spominje kao mogući kadnidat opozicije, definitivno nije jedina opcija mada su se kroz medije posljednjih mjeseci provlačila razna imena od kojih neka sigurno nisu kandidati za kandidate.
U PDP-u je gradski odbor prije nekoliko mjeseci preuzeo odbornik te stranke u banjalučkoj skupštini Zoran Talić. Talić važi za najozbiljnijeg kritičara banjalučke vlasti predvođene SNSD-om.

SDS trenutno nema predsjednika gradskog odbora ko god da preuzme to mjesto u startu će da se suoči sa vrlo izvjesnim izbornim padom SDS-a u Banja Luci. Ko god da preuzme to mjesto očekuje ga mukotrpan rad bez mnogo podrške. I sa još manje vremena.

Najprepoznatljivije lice banjalučkog SDS-a trenutno je poslanik i bivši odbornik te stranke Davor Šešić.
Inače odgađanje lokalnih izbora bilo bi poprilično problematično jer su građani Bosne i Hercegovine kada su glasali mandat izabranima dali na četiri godine i produženje mandata iako po izmjenjenomzakonu (ukoliko do toga dođe) ne bi bilo i po volji gradjana.