среда, 23. децембар 2015.

Luda kuća. Ludak do ludaka.



Predsjednik Vlade Željka Cvijanović izjavila je tokom rasprave o Prijedlogu budžeta za narednu godinu da su penzioneri Srpske u vrhu prioriteta Vlade Republike Srpske. Isplate penzionerima prioritet su svih isplata i sve isplate dolaziće nakon tih isplata otprilike je rekla Željka Cvijanović. 

Znano je da su penzioneri odavno u vrhu prioriteta ministra finansija Zorana Tegeltije koji sa njima odlično saradjuje u svoju korist ali raduje ovolika briga Vlade prema penzionerima. Nije nego.
Vlast Republike Srpske jedino i isključivo se plaši penzionera jer je ta kategorija jedino i isključivo spremna da sutra kada ih Vlada ostavi bez penzija izadje na ulice. Jedino penzionere prizivači sukoba u Republici Srpskoj neće moći nazvati neprijateljima i rušiteljima Srpske. Dobro, realno je da će vlast i za to pronaći već nekakav način ali to već ide malo teže. U svakom slučaju od suštinskog interesa ove vlasti jeste da penzije u Republici Srpskoj budu redovne. Makar i ovakve bijedne kakve jesu.

Od ostalih kategorija društva Vlasti ne prijeti nikakva opasnost. Sindikat je odavno postao svrha sam sebi, bune se protiv novog Zakona o radu a po postojećem su radnici postali robovi. Ali nisu njihovi članovi.
Studente nema ko da usmjeri da razmišljaju.  Akademci Srpske, kako se potpisuju kada se žale novinarima na nepravilnosti, ne smiju ni svoje ime u javnost da pokažu. O javnom iskazivanju stavova i jasnoj kritici očiglednih devijacija društva da ne govorimo. Realno, univerzitetski svijet u Srpskoj obesmišljen je do apsurda masom privatnih fakulteta na kojima studira i Kurta i Murta.

Opozicija trenutnim djelovanjem vlast na životu ostavlja još godinama. Bez očigledne volje da se krene u surovu borbu do kraja za spas onoga što se u Republici Srpskoj još spasti da. (veća opasnost po Vladu, realno pokazalo se ovih dana, su članovi vladajuće Koalicije. Poslije budžeta u skupštini Milorad Dodik će morati još jednom razmisliti o mrdanju ministara koji nisu članovi SNSD-a iz Vlade.) Čast izuzecima koje krasi mladost i idealizam. Ti izuzeci moraju hitno razmisliti u kom smijeru idu njihove političke karijere i s kim. I koliko ih djelovanje u sadašnjim okvirima ograničava.


P.S. Savez za promjene pod obavezno da pojedincima iz svojih redova skrene pažnju da nije mudro srdačno se pred novinarima pozdravljati sa predsjednikom Vlade ukoliko vlast nazivaš režimom a Vladu posljedicom političke korupcije. Šta je sljedeće, srdačno grljenje sa Miloradom Dodikom na Dan Republike?