субота, 29. август 2015.

Ognjen Tadić mimo svoje volje i dalje predsjednik gradskog odbora SDS

Skupština gradskog banjalučkog odbora SDS-a na kojoj je predsjednik tog odbora Ognjen Tadić imao namjeru da podnese ostavku nije održana. Od 400 delegata koji su pozvani da prisustvuju skupštini pojavilo se njih 210. Kvorum nije postojao nakon što je šesdesetak delegata, članova skupštine napustilo skupštinu. Nezadovoljni delegati tražili su da se sa dnevnog reda skine tačka o izboru novog predsjednika gradskog odbora.

Nezadovoljni delegati optužili su Ognjena Tadića da je čitavu proceduru oko podnošenja ostavke i izbora novog predsjednika uradio mimo statuta.
Član 62 tog stranačkog akta kaže da predsjednika i zamjenike gradskog odbora bira Gradski odbor a da se sve kandidature dostavljaju nadležnoj komisiji koja u ovom slučaju nije ni formirana. Takodje bilo kakva ostavka daje se gradskom odboru a od podošenja kandidatura do izbora mora proći petnaest dana.
Inače, u banjalučkom gradskom odboru SDS-a duže vremena tinja poprilično nezadovoljstvo članova gradskog odbora čiji broj uopšte nije zanemarljiv.
Članovi SDS-a iz Banja Luke koji su nezadovoljni vladavinom Ognjena Tadića u Banja Luci tvrde da je banjalučka organizacija na najnižim organizacionim granama i da se godinu dana pred lokalne izbore u SDS-u u Banja Luci vodi politika koja će nesumnjivo dovesti do kraha SDS-a na tim izborima u Banja Luci.

Ognjen Tadić je povlačenje sa mjesta prvog čovjeka SDS-a Banja Luka najavio na slavi ove stranke u julu. Kasnije je kao kandidata za svog nasljednika imenovao Branka Blanušu, profesora iz Banja Luke koji je u stranku ušao 2013-te godine. Do tada je bio predsjednik gradskog odbora SNS-a u Banja Luci.

Dobar dio članstva banjalučkog SDS-a nezadovoljan je načinom na koji se SDS odnosi prema starim članovima stranke iz Banja Luke jer se u prvi plan guraju lica koja su u stranku ušla u posljednjih nekoliko godina.
Banjalučki SDS postao je i prepoznatljiv po izostanku kritike vladajućeg lokalnog SDS-a jer osim rijetkih pojedinačnih medijskih istupa. Lokalni DNS koji je u Banja Luci u vlasti sa SNSD-om postao je veći kritičar i opozicija SNSD-u od SDS-a.

Veliki dio krivice za takvo stanje snosi i SDS-ova služba za informisanje koja guši bilo kakav pokušaj medijskih istupa pojedinaca u banjalučkom SDS-u koji iskreno žele promjene u najvećem gradu. Dobar dio krivice snosi i vrh SDS-a na čelu sa Mladenom Bosićem koji kako je sam u nekoliko puta naglasio ne želi da se mješa u ono što se dešava u Banja Luci.
SDS je po formiranju aktuelnog gradskog odbora naglasio kako će insistirati na svom kandidatu za gradonačelnika Banja Luke. Ta priča u ovom trenutku je dalja od realnosti nego ikada jer SDS u Banja Luci nema prepoznatljivo ime koje bi moglo da se uhvati u koštac sa kandidatom SNSD-a ko god to bio.

Ukoliko SDS bude insistirao na svom kandidatu kao zajedničkom kandidatu opozicije to bi moglo stvoriti odredjene probleme na nivou Saveza za promjene. Neke druge članice Saveza sasvim očekivano najavljuju da će insistirati na svom kandidatu.
Ognjen Tadić koji na gradskoj skupštini nije imao odgovore na mnoga postavljena pitanja delegata najavio je novi pokušaj za održavanjem gradske skupštine za 12 septembar.

P.S. gradskoj skupštini na kojoj je Ognjen Tadić izabran za predsjednika gradskog odbora bilo je prisutno 1200 delegata. Na skupštinu koja je trebalo da se održi 29.avgusta pozvano je 400 delegata.