понедељак, 17. август 2015.

Gdje je nestao banjalučki SDS?

Ognjen Tadić spreman je da na skupštini Gradskog odbora SDS-a zakazanoj za 29 avgust prepusti rukovodjenje gradskim odborom nekom drugom. Tadić je to već u nekoliko navrata nagovjestio. Prvi put ozbiljno na proslavi slave ove stranke u julu.

Tadić je kao svog favorita za nasljednika na mjestu prvog čovjeka banjalučkog gradskog odbora predstavio Branka Blanušu jednog od potpredsjednika gradskog odbora.
Ova Tadićeva odluka izazvala je negodovanja i proteste u SDS-u u Banja Luci.
Branko Blanuša u SDS je prešao iz SNS-a 2013-te godine. U naprednjacima je bio predsjednik gradskog odbora.

U banjalučkom SDS-u i mimo ovih najnovijih dešavanja već duži period vlada veliko nezadovoljstvo. Odluke u gradskom SDS-u donose ljudi van Banja Luke a SDS-ovi banjalučani su apsolutno marginalizovani. Forsiraju se ljudi, tvrde moji izvori, koji su došli u SDS u posljednjih nekoliko godina čak i pojedini sumnjivih moralnih vrijednosti.

Rezultat je, bukvalno, neprepoznatljiv gradski odbor i neprepoznatljivo ime SDS-a u Banja Luci.
Za godinu dana su lokalni izbori a SDS jednostavno nema ime i prezime koje bi eventualno mogao da kandiduje za mjesto gradonačelnika. SDS misli da ima i tako nešto su najavili nakon posljednje izborne skupštine gradskog odbora. Bilo koji kandidat kojeg bi SDS u ovom momentu suprostavio kandidatu SNSD-a za gradonačelnika bio bi brutalno pometen.

To je rezultat rada odnosno nerada na terenu. SDS u Banja Luci nema čovjeka koji kao kandidat za gradonačelnika može parirati pojedincima iz nekih drugih stranaka članica Saveza za promjene.

Ognjen Tadić koji je u dva navrata bezuspješno bio kandidat opozicije za predsjednika Republike oba puta nakon poraza se povlačio iz Banja Luke. Kao predsjednik banjalučkog gradskog odbora, zadovoljan pozicijom u Sarajevu ne bavi se Banjalukom i gotovo da ga nema u medijima, pogotovo kada je najveći grad u pitanju.

Podsjećam, deklarativno bar, najveći cilj udružene opozicije je pred svake izbore osvajanje vlasti u Banja Luci. 

Aktuelno stanje u SDS-u u Banja Luci za opoziciju ne mora ni da bude kritično loše po svaku cijenu. Nemoć odnosno izostanak želje SDS-a da u Banja Luci napravi i zadrži prepoznatljivo ime rezultiraće činjenicom da SDS ovaj put neće moći da insistira kod Saveza za promjene, kao na prošlim lokalnim izborima, na svom kandidatu za gradonačelnika. Znamo kako su ti izbori završili.