петак, 14. август 2015.

Crkva u Boriku

Pred očima mi je Regulacioni plan „Centar-Istok“. Aktuelan je i može se pronaći na zvaničnoj stranici grada Banja Luka, podnaslov Regulacioni planovi, MZ Centar 1.

Taj Regulacioni plan obuhvata i dio naselja Borik. Na tom Regulacionom planu jasno je uočljivo da je planirana gradnja crkve i parohijskog doma u neposrednoj blizini Jevrejskog kulturnog centra, kraj Vrbasa u ulici koja prolazi ispod mosta Venecija.

Crkva je nedavno podnijela inicijativu za izmjenom Regulacionog plana koji će dozvoliti gradnju vjerskog objekta na drugoj lokaciji, u neposrednoj blizini škole Branko Ćopić na mjestu na kojem se sada nalazi dječije igralište.

Ta inicijativa izazvala je podjeljene reakcije, dio javnosti ogorčen je nastojanjima da se izgradi još jedan vjerski objekat i to na dječijem igralištu, naročito jer su najbliže crkve udaljene nekoliko minuta hoda od Borika.

Crkva i parohijski dom čija gradnja je planirana Regulacionim planom Centar-Istok od mjesta na kojem Crkva traži gradnju novog vjerskog objekta udaljeni su par stotina metara. U istom naselju.

Gradonačelnik Banja Luke, Slobodan Gavranović je nedavo rekao kako postoje objektivni razlozi i potrebe za gradnjom pomenute crkve u Boriku. Nije rekao ništa o već postojećem Regulacionom palnu koji planira crkvu i parohijski dom nekoliko stotina metara dalje, kraj Vrbasa.
Gavranović je rekao i da će konačnu odluku o izmeni Regulacionog plana i gradnji crkve pored škole dati skupština grada. Tačno isto kao i to da Gavranović kao i u većini odluka može računati na većinu odbornika.


Ono što za sada ostaje nejasno je to da li će se, ukoliko prodje ovaj zahtjev Crkve, graditi i crkva sa parohijskim domom par stotina metara dalje, kako je to već predvidjeno Regulacionim planom koji niko ne spominje.