среда, 26. август 2015.

Vlada RS kupuje u Federaciji

Krajem jula prošle godine tadašnji ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, Radislav Jovičić je u bazi Specijalne jedinice policije u Trnu uručio ključeve nova 63 Forda. Fordovi su kupljeni za potrebe MUP-a RS.


Nova vozila preuzeli su predstavnici centara javne bezbjednosti a nabavka vozila realizovana je u okviru programa osavremenjavanja voznog parka MUP-a.
Izvori iz MUP-a tvrde da Fordovi nisu bili u planu ali je na kupovini Fordova insistirao tadašnji ministar. Fordovi nisu bili u planu jer u to vrijeme nije postojao ovlašteni prodavac Fordovih vozila na teritoriji Republike Srpske već samo na teritoriji Federacije tvrde isti izvori.
Fordovi su ipak kupljeni a novac iz budžeta Republike Srpske slio se na račun firme iz Tuzle, ovlaštenog distibutera i partnera Forda u BiH. Na kupovinu Fordova potrošeno je više od dva miliona maraka, ukupno je Vlada u pomenutom projektu osavremenjavanja MUP-a za nabavku vozila i opreme izdvojila 13,5 miliona maraka.
Ministarstvo takodje, firmi u Tuzli kod koje su kupljeni Fordovi, plaća održavanje vozila.
U odgovoru na pitanja gdje su kupljeni Fordovi i gdje se servisiraju u MUPU-u su, 22.08.2015 godine, potvrdili da su vozila kupljena u Tuzli a da se servisiraju takodje u Tuzli ali i jednoj firmi u Bijeljini.

U odgovoru MUP-a napominju da su vozila kupljena nakon raspisanog javnog tendera a da je firma iz Tuzle bila najpovoljniji ponudjač.