среда, 2. септембар 2015.

Dom za pljačkanje

Dom penzionera u Banja Luci je pred kolapsom tvrde moji sagovornici iz ove ustanove. Uvjeravaju I da svi pokazatelji finansijskog kolapsa govore da se Dom svjesno gura sa ivice provalije kako bi neko nakon pada u ambis iskoristio situaciju I za male pare privatizovao Dom.
Isti izvori tvrde da situacija u banjalučkom Domu penzionera uvjerljivo podsjeća na sve ono što se dešavalo I dešava u Slateksu iz Slatine.


Radnicima zaposlenim u Domu penzionera u Banja Luci devet mjeseci nisu uplaćeni porezi I doprinosi. O stanju u kojem se nalaze pisali su Vladi I ministarstvu rada. Bez reakcije nadležnih institucija. Inače, osnivač Doma penzionera je Vlada Republike Srpske.

Trenutni gubitak Doma iznosi oko million I po maraka I u posljednjih šesnaest mjeseci od kada je na čelu Doma Djuro Crnomarković gubitak je porastao sa 880 000 KM na 1.500.000 KM.
Djuro Crnomarković prije pozicije u Domu penzionera bio je direktor Gradskog groblja. Policija je istraživala njegov rad jer su ga radnici optuživali za kriminal I korupciju u toj ustanovi a iza sebe je ostavio gubitak na Groblju u iznosu od 700 000 maraka.

Direktor Doma penzionera Djuro Crnomarković planira da dio gubitaka koji se svakodnevno prave u Domu sanira kreditima IRB-a. Od IRB-a je tražio kredit od million I stotinu hiljada maraka, IRB je spreman da odobri kredit od 700 000 maraka. Sve pare moraće biti potrošene na saniranje gubitaka. Djuro Crnomarković kadar je SNSD-a.

Usluge Doma trenutno koriste 63 penzionera I broj korisnika preskupih usluga Doma u konstantnom je padu.

Nagomilani gubici u Domu penzionera namjerno su napravljeni I svakodnevno se prave I povećavaju I preko nabavke hrane I pica za potrebe Doma. Desetak računa otpremnica koji su mi dostavljeni pokazuju da Dom penzionera od firme Primaprom iz Banja Luke nabavlja namirnice za potrebe Doma po višestruko većim cijenama od onih tržišnih. Moji sagovornici tvrde da uprava Doma svjesno preko javnih nabavki zaključuje štetne ugovore a da razlika u cijenama završava u privatnim džepovima.

Na računu od 17 juna ove godine izmedju ostalog piše da je Dom Primapromu svježe šampinjone plaćao 9,36 KM po kilogramu, šareni pasulj 6,70 KM po kilogramu, hljeb posavac od 600 grama 1,640 KM po kilogramu. Sve cijene su bez PDV.

Na ostalim računima, takodje iz ove godine, piše da je Dom penzionera Primapromu kilogram pilećeg filea bez PDV-a plaćao 10,080 KM, palmino ulje za friteze 12,600 KM za litru, litru mlijeka natura 1,760 po litri bez PDV-a. Namirnica I preuveličanih cijena na računima je još.
Namirnice se nabavljaju gotovo svakodnevno a ista priča je na svakom računu-otpremnici.

Dom penzionera je u pojedinim slučajevima služio I kao hotel. Domu, za smještaj košarkašica u period od deset mjeseci gotovo 50 000 maraka duguje Košarkaški klub Mladi Krajišnik.

O svim ovim radnjama kojima se uništava Dom penzionera pored Vlade I ministarstva rada obaviješteni su tužilaštvo I Odjeljenje za privredni kriminal u Ministarstvu unutrašnjih poslova.