уторак, 15. септембар 2015.

Novi kredit za Toplanu

Vlada Republike Srpske odobrila je kredit IRB-a banjalučkoj Toplani. Toplana će po ovoj odluci da se kod Investiciono razvojne banke zaduži nešto više od sedam miliona maraka a kredit bi trebalo da bude iskorišten za gašenje požara u Toplani. Ovo preduzeće predvidjelo je ogromne gubitke u poslovanju do kraja sljedeće grijne sezone.

Odluka o novom kreditiranju Toplane treba da dobije podršku banjalučke gradske skupštine jer je Vlada zahtijevala da uslov novog kredita bude garancija grada Banja Luka.
To u prevodu znači da će najvjerovatnije kredit da vraća grad Banja Luka koja će garantovati vraćanje kredita.

Vlada republike Srpske pravi se naivna i u ovom slučaju. Odobravanjem kredita IRB-a Toplani navodno je učinjena usluga ovom preduzeću ali traženjem da grad bude garant vraćanja kredita Vlada Srpske ponovo nije pokazala zdravo interesovanje za situaciju u banjalučkoj Toplani. Iako je haos, gotovo nepopravljiv, u toplani uglavnom nastao prije nego što je Vlada upravljanje Toplanom prepustila Banja Luci.

Odluka o davanju garancije za novi kredit Toplane nalazi se na dnevnom redu zasjedanja banjalučke gradske skupštine koja je zakazana za 24. septembar.

U medjuvremenu, Toplana je odustala od insistiranja za uvodjenjem dvotarifnog sistema naplate grijanja u gradu. Procijenjeno je da bi u predizbornoj godini naplaćivanje grijanja i od onih koji su se isključili sa toplovoda imalo loše posljedice po aktuelnu vlast u najvećem gradu.