среда, 16. септембар 2015.

Odmaralište mozgova i nedostatak bijelih bubrega!

Niko u Savezu za promjene još nije zvanično razgovarao o potencijalnim imenima za kandidata za gradonačelnika Banja Luke. Da jeste to bi bilo vrijedno hvale jer bi značilo da se opozicija sjetila da na vrijeme definiše svoje odnose u najvećem gradu a sve kako bi bilo izbjegnuto ponavljanje katastrofalne greške na prethodnim lokalnim izborima. Tada je SDS insistirao na svom kandidatu, Nenadu Stevandiću a ostatak opozicije imao je svog kandidata, Dragana Čavića.
Slobodan Gavranović, kandidat SNSD-a i vladajuće koalicije pobijedio je na izborima a dva kandidata razjedinjene opozicije imala su ukupno više glasova.
Današnje političko djelovanje Nenada Stevandića jasno pokazuje da je SDS tada napravio ogromnu grešku.

Pojedini mediji danima već najavljuju kako se u Savezu za promjene koplja godinu dana pred izbore lome oko dva imena za kandidata Saveza za promjene. Branislava Borenovića iz PDP-a i Dragana Čavića, lidera NDP-a.
Moji izvori iz Saveza za promjene tvrde da to jednostavno nije istina i da se nikakva imena u zvaničnim relacijama još ne spominju. Imena još nisu definisana ni u pojedinačnim strankama opozicije. Tvrde i da je čitava priča oko imena kandidata smišljena u pokušaju pravljenja nesuglasica i svadje u Savezu.

Jednostavno, Savez za promjene još nije definitivno dogovorio strategiju djelovanja pred lokalne izbore na nivou Republike Srpske a prije toga neće se sigurno zvanično razgovarati ni o imenima kandidata za gradonačelnika Banja Luke.
O tome će se, u svakom slučaju, morati izjasniti i gradski odbori svih stranaka a to se, takodje, još nije desilo. Jedino što je jasno jeste da postoji inicijativa, sve glasnija i jasnija, da opozicija mora imati jednog kandidata.  Ono što opozicija u Republici Srpskoj hoće, želi i misli je medjutim vrlo teško prozrijeti jer to često ni oni sami nisu sigurni.

P.S.
SDS je najavio da će glasati protiv Zakona o pravima izabranih predstavnika Republike Srpske u periodu 1991-1996 godina. Nevjerovatno ali SDS i dalje misli, kao uostalom i kompletna opozicija da glasanjem ili neglasanjem za pojedine tačke dnevnog reda nešto mogu da promijene.
Najava Zakona koji bi poslanicima prvog saziva trebalo da obezbijedi 1200 maraka mjesečno nevjerovatna je šaka u lice svim onima koji su krvarili po rovovima za stvaranje Republike Srpske a jasno je kao dan šta se krije iza najave donošenja Zakona i kojim ljudima je to nagrada za podršku Miloradu Dodiku. 

Najava SDS-a da neće glasati nešto je poput opravdanja pred javnosti jer zaboga oni su protiv i dovoljno su hrabri da to javno izgovore.
Da neko uzvrati šakom u lice?
Za to već treba imati muda!