уторак, 7. јул 2015.

Noćna straža Vlade Republike Srpske

Vitezovi noćne straže Vesterosa čuvaju Zid od divljana i tudjina. Vitezovi i dnevne i noćne straže Republike Srpske čuvaju Zgradu Vlade od novinara. Po naredjenju jer vitezovi slušaju naredjenja. Očigledno oni koji daju naredjenja Vitezovima u plavom ispred zgrade Vlade novinare i snimatelje doživljavaju jednako kao divljane i tudjine sjevera Vesterosa.



Najnovija ideja Vlade Republike Srpske a koju policija ispred zgrade Vlade sprovodi u djelo kaže da se zgrada Vlada ne smije snimati, u bilo koje svrhe, bez prethodnog obavještenja i pribavljene dozvole biroa za informisanje. Ideja dostojna veličanstvenog posljednjeg targarijanskog kralja Erisa drugog ludog.

Policija koja radi na obezbjedjenju zgrade Vlade branila je snimanje kadrova i stand up-a novinarskoj ekipi BN televizije uz obrazloženje da je tako nešto od nedavno zabranjeno bez prethodne dozvole. Nije pomoglo ni ubjedjivanje novinarke da kadrove snimaju sa javne površine. Intervenisala je Vera Sajić iz biroa za informisanje koja je potvrdila riječi policijskog službenika uz napomenu da je takvo obavještenje poslato svim novinarima i medijskim kućama. Što nije istina i što su mi potvrdile kolege sa nekih drugih televizija. Nije pojašnjeno na osnovu čega je Vlada donijela takvu odluku ako Odluka postoji.

Slična situacija dogodila se i prije nekoliko mjeseci kada sam sa snimateljem snimao kadrove zgrade Vlade za potrebe filma Afera- Oružana pljačka. I tada nas je, vjerujem po naredjenju i ne samovoljno, u snimanju najobičnijih kadrova pokušao spriječiti policajac koji radi na obezbjedjenju zgrade Vlade. Napominjem da u oba slučaja i novinari i snimatelji imaju uredno izdate akreditacije od marta ove godine koje je potpisala upravo Vera Sajić iz biroa za informisanje Vlade Republike Srpske.
Kakvo god da uslijedi obrazloženje iz Vlade pokušaji spriječavanja snimanja doživljeni su iskljjučivo kao pokušaj otežavanja posla novinarima pojedinih medijskih kuća. Ništa drugo, ko god rekao drugačije, osim dodatnog pritiska na medije i novinarsku slobodu.


Ovim potezima Vlada Republike Srpske prešla je na viši nivo netransparentnosti i sakrivanja informacija od važnosti za javnost Republike Srpske. Odgovore na pitanja, uglavnom, sa pojedinim izuzecima odavno ne šalju.  Za sada sve rekorde u neodgovaranju ruši ministartvo zdravlja koje ni nakon godinu dana nije odgovorilo na postavljena pitanja. Poslata prvo mailom zatim poštom. Ministartvo trgovine i turizma ne poštuje ni odluku Okružnog suda po kojoj mora da na uvid javnosti dostavi ugovor o prodaji Boske. Nakon presude sjetili su se savršenog izgovora da je ugovor nestao. Do presude nisu imali dozvolu kupca za objavljivanjem originalnog ugovora. Vjerovatno će kada ga i ako ga objave zabraniti snimanje i gledanje ugovora.

Valjda neće zabraniti da gledamo u zgradu Vlade ili donijeti odluku da se kraj Zgrade mora prolaziti sa osmijehom. Bas onako kao ludi kralj Eris drugi kojeg je dotukao ludjački osmjeh i paranoja od svega i svačega. A nije imao novinare za vratom! Samo svih Sedam kraljevstava!