среда, 22. јул 2015.

Gori vrtić na Starčevici (u Česmi)!

Šestog oktobra 2014-te godine rukovodstvo grada Banja Luka uz stratešku, moralnu i fizičku podršku tadašnjeg predsjednika Narodne skupštine Igora Radojičića i direktora Centra za predškolsko obrazovanje Nataše Radulović svečano je najavilo skoro što skorije otvaranje novog vrtića na Starčevici. 
Dvanaestog oktobra 2014-te godine u Republici Srpskoj i BiH održani su opšti izbori.
Najavljeno je da će u toku naredne godine, ove koja već dobro gazi drugu polovinu, novi vrtić na Starčevici otvoriti vrata za pedeset djece. Stvar je vrlo ozbiljna, Banja Luka godinama prosto vapi za novim dodatnim vrtićima jer smještajni kapaciteti postojećih nikako nisu ni blizu dovoljni da zadovolje potrebe grada i djece predškolskog uzrasta. Godinama je otvaranje novih vrtića stvar prioriteta gradskih vlasti ali i stvar manipulacije pred gotovo svake izbore.

Dvadeset drugog jula 2015-te godine 289 dana nakon posljednjeg obećanja pred vratima objekta koji je najavljen kao novi vrtić odnosno 283 dana nakon održanih opštih izbora vrtić na Starčevici ne radi. 
Usluge vrtića još ne koristi ni jedno dijete od najavljenih pedest.


Razlika u odnosu na oktobar vidljiva je samo na spoljašnosti objekta koji jeste dotjeran spolja ali se tu očigledno i stalo jer vrtić još nije opremljen.
Na listi čekanja mjesta u vrtićima u Banja Luci trenutno se nalazi oko 2000 djece predškolskog uzrasta. Nije izuzetak već pravilo da mnogi mališani kada dodju na red a njihovi roditelji budu obaviješteni da im je oslobodjeno mjesto, prerastu vrtić i već idu u osnovnu školu.

Ono što je apsurdno jeste da i pored svega u Banja Luci poslije rata ni jednim regulacionim planom nije planirana izgradnja novog vrtića. Ono što jeste činjenica je da u budžetu Banja Luke trenutno teško da ima novca za opremanje najavljenog vrtića na Starčevici i da je vrlo upitno kada će obećanje dato šest dana pred izbore biti ispunjeno.

Ono što je takodje vrlo zanimljivo jeste da su gradske vlasti uz moralnu, stratešku i fizičku podršku tadašnjeg predsjednika skupštine i direktora Centra za predškolsko vaspitanje novi vrtić najavili prije bilo kakve Odluke skupštine grada odnosno prije nego što je Grad Centru za predškolsko obrazovanje uopšte dodijelio na korištenje bez naknade poslovni prostor na Starčevici. Takva odluka pred odbornicima se u skupštini grada našla tek 17.10.2014-te godine, jedanaest dana nakon što su Gavranović, Radojičić i Radulović olako obećali novi vrtić pred gradjanima Starčevice. Doduše tu skupštinsku gimnastiku sa odlukama i prijedlozima danas niko ne bi ni spominjao da je obećanje ispunjeno i vrtić otvoren kako je i najavljeno.