среда, 15. јул 2015.

Retroaktivnost

Grad Banja Luka je u posljednjih nekoliko mjeseci bez naknade poklonio zemljište prvo Ustavnom sudu Republike Srpske, zatim i ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske.
Ustavnom sudu je poklonjena parcela u centru grada u neposrednoj blizini nove zgrade Centralne banke Bosne i Hercegovine. Riječ je o placu od gotovo 2000 kvadrata.
Prije nekoliko dana definitivno je dogovoreno da po istom principu Banja Luka pokloni zemljište MUP-u na lokaciji nekadašnje kasarne Zalužani.


Zakonom o stvarnim pravima (član 348) predvidjeno je da se nepokretnostima u svojini Republike i jedinica lokalne samouprave, kao i sa pravom gradjenja može raspolagati samo na osnovu javnog konkursa i uz naknadu utvrdjenu po tržišnoj cijeni, ako posebnim zakonom nije drugačije odredjeno.

U oba navedena slučaja gradske vlasti su se pozivale na izuzeće od tog Zakona po kojem se Zakon ne odnosi na pravne poslove izmedju Republike i jedinica lokalne samouprave ukoliko su ti poslovi od javnog interesa odnoso od interesa za Republiku Srpsku i njene gradjane.
Očigledno je da su u gradu Banja Luka i Vladi koji su smislili ovakvo obrazloženje ili bili vidoviti ili svjesno obmanjivali javnost.
 
O čemu se radi?

Izuzeće od Zakona na koje se u slučajevima prenosa prava vlasništva u ovom slučaju sa Banja Luke na Ustavni sud i Ministarstvo unutrašnjih poslova pozivaju u Banja Luci stavljeno je tek u Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stvarnim pravima.

Vlada je Prijedlog Narodnoj skupštini dostavila u junu i skupština o Prijedlogu tek treba da raspravlja. Prijedlog je dostavljen po hitnom postupku što takodje nije isuviše logično jer se radi o Izmjenama i dopunama jednog od najvažnijih zakona u Republici Srpskoj.

Dakle, izmjene i dopune Zakona (član 348 stav 7) donose se retroaktivno, nakon donesenih odluka o prenosu prava vlasništva nad zemljištem sa grada na Ustavni sud i ministarstvo bez konkursa i bez naknade.


Izmjene i dopune zakona o stvarnim pravima inicirao je Savez opština i gradova na insistiranje Banja Luke, Laktaša i Modriče.