уторак, 30. јун 2015.

Prvi Internet rat na Vrbasu

Raskol oko sajta skupštine grada definitivni je raskol izmedju SNSD-a i DNS-a u gradu Banja Luci. Ako je ko do sada i mislio drugačije gradonačelnik Slobodan Gavrnović i predsjednik skupštine Budimir Balaban nakon početka i kravih bitaka u internetskom ratu žestoko su se sukobili. Taj sukob za sada već nije prošao bez žrtava. Epilog dosadašnjeg internetskog rata u Banja Luci blaga je pobjeda predsjednika skupštine ali gradonačelnik nije povukao vojsku sa bojišta i ekspresno je najavio nastavak rata kroz nove bitke. Tastature gore, pitanje je ko koristi čiji internet.


Priča oko uspostavjanja sajta skupštine grada, na kojem bi bile objavljivane informacije relevantne za rad gradskog parlamenta počela je još 2013-te odnosno početkom 2014-te godine. Sama ideja nastala je već nedugo nkon formiranja novog saziva gradske skupštine i tada je takva ideja podržana od svih odbornika u skupštini. Nije medjutim naišla na razumijevnje gradske uprave odnosno kabineta gradonačelnika Slobodana Gavranovića. Prvobitna ideja da se informacije o radu skupštine prezentuju obimnije na već postojećem sajtu gradske uprave osudjena je na propast u startu jer se grdonačelnik usprotivio dodatnom poslu Odsjeka za informisanje, zvanično i dodatnim troškovima. Nezvanično gradonačelniku i gradskoj administraciji nije i ne odgovara mogućnost veće prezentacije rada skupštine, javnost i dostupnost svih materijala koje gradska Vlada na usvajanje predlaže gradskoj skupštini.
Kako je rastao sukob izmedju Gavranovića i Balabana (sukob nastao i rastao uglavnom zbog nedostatka novca u budžetu i prevelikih neispunjenih obećanja koalicionih partnera svojim glasačima) rasla je i želja prije svega Balabana i DNS-a koji su doduše podržani i od strane banjalučke opozicije za pravljenjem posebnog skupštinskog sajta koji bi radio paralelno sa sajtom gradske uprave. Prva žrtva sukoba Gavranovića i Balabana oko sajta a ustvari oko sve više pitanja u Banja Luci bila je jedna službenica u Odsjeku za informisanje, protiv koje je Gavranović nakon što je pokušala da pomogne u pravljenju sajta skupštine pokrenuo disciplinski postupak. Na disciplinskom postupku gradonačelnik nije uspio da do kraja uništi neposlušnu službenicu ali ona više ne radi u gradskoj administraciji.
Pozadina cijele priče, pored sukoba izmedju Slobodana Gavranovića i Budimira Balabana koji već traje mjesecima, definitivno jeste, tvrde svi relvantni izvori, nastojanje gradske uprave na očuvanju dosadašnje netransparentnosti u vodjenju grada.
Slobodan Gavranović je, u medjuvremenu nakon prve bitke, najavio da će tražiti izjašnjavanje skupštine grada o novom skupštinskom sajtu. U prevodu pokušaće da ga zabrani u onoj mjeri u kojoj je to moguće. Potpuna zabrana naravno nije moguća jer će sajt po priznanju Budimira Balabana raditi u potpunosti oslobodjen potrebe za parama iz budžeta grada. Gavranović će, tvrdeći da je sajt privatni i da nema veze a gradom, tražiti zabranu upotrebe imena skupštine grada Banja Luka i simbola skupštine grada i grada. Za tako nešto ima potrebnu većinu jer su odbornici SNSD-a, koji su ranije kroz Kolegijume podržavali ideju za skupštinskim sajtom, promijenili priču i sada se protive takvoj ideji.

Sukob koalicionih partnera u gradu Banja Luci koji to ustvari više nisu samo je još jedan u nizu pokazatelja totalnog rasula u skupštini grada Banja Luka i gradu Banja Luka uopšte. Koalicioni partneri SNSD i DNS počeli su se medjusobno optuživati za kriminal u posljednjih dvanaest godina. Zajedničke vlasti. Šta učini smo jedan internetski rat! Drugi ratovi vješto skriveni od javnosti bili su mnogo krvaviji.