петак, 26. јун 2015.

Radijatori za staro željezo


Banjalučka Toplana je pred kolapsom i u ovoj javnoj ustanovi ne znaju, na koji način će da griju gradjane Banja Luke od aprila 2016-te godine. To nije nešto što nije bilo poznato i do sada ali je po prvi put takva informacija obuhvaćena u jednu i predstavljena gradskoj skupštini.

Crne prognoze prezentovane su odbornicima banjalučke skupštine na prvom junskom zasjedanju. Toplana je, prvi put u posljednjih nekoliko godina, dostavila najrealniji mogući izvještaj o poslovanju za 2014-tu podebljan planom poslovanja za period do aprila sljedeće godine. U tim crnim dokumentima crno na bijelo sa potpisom rukovodstva Toplane piše da će javno gradsko preduzeće do kraja tekuće, 2015-te godine napraviti veći odliv od priliva sredstava za dodatnih 30 miliona maraka. Do aprila sljedeće godine, to je krajnji datum obuhvaćen planom, planira se dodatni gubitak od deset miliona maraka. Ukupno 40 miliona više odliva od priliva sredstava samo za godinu i po! U Toplani ogromne gubitke obrazlažu 2,5 puta većom potrošnjom, ionako skupog energenta, zbog energijske neefikasnosti, ogromne potrošnje vode i dotrajale mreže. Što nije neistina ali zahtjeva dublju analizu zašto je to tako. Zbog svega navedenog ali ne samo zbog toga trenutni akumulativni gubitak banjalučke Toplane iznosi više od 71 milion maraka.
Sve navedeno, nakon što je to prezentovano skupštini, potvrdila je revizija poslovanja ove gradske institucije.
Toplana na ime kredita na dan 31.12.2014 duguje 26 miliona.

Rukovodstvo Toplane uputilo je vapaj Vladi Republike Srpske u kojem obavještavaju Vladu da Toplana bez pomoći Republike ne može nastaviti da funkcioniše. Napomenuto je da se preko Toplane griju i republičke institucije sa sjedištem u Banja Luci. Očigledno igraju na kartu straha od smrzavanja najvišeg rukovodstva Republike Srpske. Teško da će ta karta da odigra ključnu ulogu jer se Vlada već vrlo vispreno ratosiljala Toplane 2012-te godine i kao vruć neželjen poklon je spakovala i uručila Gradu Banja Luci. Banja Luka taj problem ne uspijeva da riješi godinama i pored desetina miliona koji su se iz budžeta grada slili u Toplanu.
Toplana ni iz sopstvenih ni iz tudjih izvora na sopstveni teret ne može obezbijediti dovoljnu svotu gotovog novca neophodnu za kontinuitet u proizvodnji toplotne energije.
Razloge velikih gubitaka Topalne treba tražiti, analiziraju izvori bliski gradskoj upravi i u velikom broju odjavljenih korisnika (stvaran broj nadležni svjesno umanjuju), slaboj naplati ali i neefikasnosti novih kotlovnica na Starčevici i Kočićevom vijencu (projekti pred izbore najavljeni kao definitivno riješenje problema grijanja makar u ovim naseljima). Gradska opozicija navodi da je ovo prvi realan izvještaj o poslovanju i planovima Toplane a da se do sada stvarno stanje krilo od javnosti. U medjuvremenu ništa nije bilo ni od najavljene koncesije koju je gradska vlast najavila kao jedino i spasonosno riješenje ali ni od davanja Toplane u zakup.

Iz Toplane su  objelodanili i da im institucije koje se finansiraju iz budžeta grada duguju 1,3 miliona a institucije koje se finansiraju iz budžeta Republike 1,5 miliona maraka.

Нема коментара:

Постави коментар