среда, 24. јун 2015.

Neko je gluh u ministarstvu trgovine!





U ministarstvu trgovine i turizma mjesecima ne komuniciraju sa medijima ili bar dijelom medija. Posljednji javan istup ministra Predraga Gluhakovića desio se kada su u ovom ministarstvu nevješto pokušali da objasne kako je „slučaj“ nestanka Ugovora o prodaji robne kuće Boska riješen tako što je „pronadjen“ krivac. Od tada ministar tihuje i ukazuje se tek s vremena na vrijeme izbjegavajući kamere.
U ministarstvu trgovine i turizma mjesecima izbjegavaju i da izvrše presudu Okružnog suda Banja Luka po kojoj su dužni da na uvid javnosti a po tužbi Transparensi internašnala BiH, dostave Ugovor o prodaji Boske Konzorcijumu Delta-Zekstra. Opravdanje da je Ugovor „nestao“ nije dovoljno dobro jer postoje kopije originalnog ugovora.




Okružni sud Banja Luka je riješavajući po tužbi Transparensi internašnala od 23.04.2013 godine donio presudu kojom odbacuje sve razloge ministarstva za skrivanjem ugovora i nalaže da se postupi po zahtjevu tužioca, Transparensi internašnala. Okružni sud je presudu donio 28.01.2015 godine. Rok ostavljen ministarstvu za izvršenje bio je trideset dana. Pet mjeseci kasnije ministarstvo trgovine i turizma i dalje krije ugovor o privatizaciji RK Boska.
19.06.2015 godine ministarstvu trgovine, službi za odnose sa javnošću, proslijedio sam dopis u kojem tražim odgovor na pitanje zašto ministarstvo nije izvršilo presudu Okružnog suda i kada ministarstvo planira da izvrši presudu iz januara. Nikakav odgovor nije stigao. Na slična pitanja, o sudbini presude, nije stigao nikakav odgovor ni od banjalučkog Okružnog suda. Nije poznato šta je sud učinio da obezbijedi poštovanje svoje odluke.
Ugovorom o privatizaciji Boske koji je potpisan 03.10.2008 godine, precizirano je da će Boska nakon privatizacije zadržati pretežnu djelatnost, da će kupac investirati tri miliona evra i da će biti ispoštovane obaveze koje je Boska do trenutka prodaje imala i prema radnicima i prema Republici Srpskoj.

U obrazloženju, datom nakon odbijanja stavljanja na uvid javnosti kupoprodajnog ugovora, u ministarstvu trgovine su rekli da nemaju saglasnost Konzorcijuma koji je kupio Bosku da ugovor ustupe na uvid. Ugovor je navodno nestao nakon brojnih zahtjeva za uvid u ugovor i najvjerovatnije nakon presude Okružnog suda u Banja Luci. Gdje i kako još niko nije pitao ni ministra ni sekretara ministarstva.