субота, 2. децембар 2017.

SrpskaCafe: Relacije FZO-Domovi Zdravlja-Ambulante

Fond ograničio broj pacijenata za dalja liječenja!?


Ambulante porodične medicine u Banjaluci imaju direktivu Doma zdravlja, odnosno Fonda zdravstvenog osiguranja, da što manje pacijenata šalju na dalje, specijalističko, liječenje!
Jedan pacijent iz Banjaluke za SrpskaCafe je potvrdio da je u jednoj ambulanti porodične medicine doživio neprijatnost kada mu doktor porodične medicine nije htio napisati uputnicu za dalje liječenje.

– Rečeno mi je da ne mogu dobiti uputnicu za dalje preglede jer doktor porodične medicine, navodno, nema na osnovu čega da mi napiše uputnicu. I pored mog insistiranja, jer izvjesno vrijeme osjećam određene tegobe koje ne prolaze, nisam dobio uputnicu – rekao je naš sagovornik.

U ambulantama porodične medicine pravdaju se da im je strogo napomenuto da smanje broj pacijenata koje šalju na dalje pretrage jer je na višim nivoima liječenja ogromna gužva.
U strukovnom Sindikatu doktora medicine naglašavaju da je to “jasna potvrda da je zdravstveni sistem Republike Srpske pred kolapsom i da se stanje u zdravstvu godinama konstantno pogoršava”.

– To nije normalno stanje. Fond zdravstvenog osiguranja svojim pravilnicima i naredbama direktno zadire u ljekarsku struku, u smislu onemogućavanja adekvatne ljekarske zaštite – rekao je za SrpskaCafe Miodrag Femić, predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine RS.
U tom sindikatu napominju da su oni već upozoravali na pogubnost ovakvih odluka te potvrđuju da je situacija ista u čitavoj Republici Srpskoj, odnosno svim Domovima zdravlja i svim amulantama porodične medicine.
– To je jasan pokazatelj da jednostavno nema dovoljno novca za nesmetano funkcionisanje zdravstvenog sistema. Ljekari porodične medicine su između čekića i nakovnja. Pacijenti traže pravo koje im je dato Zakonom o zdravstvenoj zaštiti a Fond im to pravo uskraćuje – rekao je Femić komentarišući situaciju na primarnom nivou zdravstvene zaštite u Srpskoj.
U banjalučkom Domu zdravlja nisu nam direktno priznali ali ni demantovali postojanje problema o kojem pričaju pacijenti i sindikat.

– Ambulante porodične medicine osposobljene su da riješavaju različite zdravstvene probleme a porodični doktori kada utvrde da stanje pacijenta zahtjeva konsultativni pregled drugih specijalista pacijente upućuju na dodatne preglede i dijagnostiku – rekli su iz Doma zdravlja i dodali da broj pacijenata nije ograničen ali je jasno da ograničenja, ipak, postoje.

U Banjaluci radi 27 ambulanti porodične medicine, a neke od njih su pred gašenjem zbog nedovoljnog broja pacijenata.




FZO: Ne sugerišemo smanjenje broja pacijenata za specijalističke pretrage


Fond zdravstvenog osiguranja negira da je domovima zdravlja u Srpskoj i ambulantama porodične medicine iz ove ustanove sugerisano da smanje broj pacijenata koje upućuju na dalje specijalističke pretrage i liječenja.
U Fondu su za portal SrpskaCafe rekli da niko ne uskraćuje pravo na liječenje pacijentima u Srpskoj.
– Jedino upozorenje koje je Fond zdravstvenog osiguranja RS nedavno uputio domovima zdravlja odnosi se na to da za vrijeme bolničkog liječenja pacijenta porodični doktor ne može da izdaje uputnice za ambulantne preglede tog pacijenta – tvrde u Fondu zdravstvenog osiguranja RS.

Fond u klin, doktori u ploču

U Fondu pojašnjavaju da dok pacijent leži u određenoj bolnici sve potrebne preglede treba da mu obezbijedi ustanova u kojoj leži bez nepotrbnih ponovnih upućivanja porodičnom doktoru zbog novih uputnica.
Jedan Banjalučanin je za SrpskaCafe izjavio da su u ambulanti porodične medicine odbili da mu izdaju uputnicu za specijalistički pregled. Izgovor je bio da je Fond sugerisao smanjenje broja pacijenata koji se šalju na dalje pretrage kako zbog gužvi, tako i zbog nedostatka sredstava.
Tu priču potvrđuju u Strukovnom sindikatu doktora medicine Republike Srpske. U ovom sindikatu dodali su i da slučaj iz Banjaluke nije jedinstve već da je situacija ista u svim domovima zdravlja u Republici Srpskoj a da su oni na pogubnost ovakve politike u zdravstvu upozoravali nekoliko puta.
– U više navrata smo govorili o ovom problemu ali jednostavno je na djelu igra gluvih telefona. To je sve jasan pokazatelj da nema dovoljno novca za kompletan sistem zdravstva u Srpskoj – rekao je za SrpskaCafe Miodrag Femić iz Strukovnog sindikata doktora medicine.
U Fondu zdravstvenog osiguranja izričito, u odgovoru na naša pitanja, tvrde da nisu tražili da domovi zdravlja smanje upućivanje pacijenata specijalistima. U banjalučkom Domu zdravlja su nam rekli da kada porodični doktori utvrde da zdravstveno stanje pacijenata zahtjeva konsultativni pregled drugih specijalista, oni ih upućuju na dodatne preglede i dijagnostiku u skladu sa njihovim zdravstvenim stanjem i pravilima medicinske struke. Ipak iz njihovog odgovora je jasno da određena ograničenja ipak postoje.

Granica 30 odsto?

– U ugovoru sa Fondom zdravstvenog osiguranja RS preporučeno je da broj upućenih pacijenata sa primarnog nivoa ne bude veći od 30 odsto, jer se većina zdravstvenih problema građana može rješiti u ambulantama porodične medicine, te bi se na taj način rasteretili specijalisti sekundarnog i tercijarnog nivoa, koji treba da se bave komplikovanijim medicinskim problemima i liječenjem građana – rekli su u Domu zdravlja Banjaluka.
Fond nema namjeru da uskraćuje prava pacijentima tvrdi ministar zdravlja Dragan Bogdanić. Ministar, ipak, podsjeća da su u zdravstvu neophodne mjere štednje.



– Tražimo od svih koji su u zdravstvenom sistemu da provode mjere racionalizacije i mjere štednje a sve do momenta dok ne nanose štetu pacijentu. Sve mjere štednje koje će nanijeti štetu pacijentu svakako nismo za njih i nećemo ih sprovoditi – rekao je ministar zdravlja Republike Srpske.