петак, 15. децембар 2017.

UKCRS nema citostatika

SrpskaCafe: Zašto naši pacijenti i dalje sami kupuju citostatike?!




Pojedinih citostatika nema u banjalučkoj bolnici, a nije ni poznato kada će biti nabavljen, pa je dio onkoloških pacijenata prinuđen da ih kupuje u apotekama.

Kako saznaje SrpskaCafe, duže vrijeme u bolnici nema citostatika “docataxel”, a na Klinici za onkologiju pacijentima su rekli da ne znaju kada će biti nabavljen. Pacijenti kažu da su ogorčeni pošto su za nestanak lijeka saznali tek kada su došli na ranije zakazanu terapiju. Posebno su pogođeni oni koji u Banjaluku dolaze iz drugih gradova.




– Rekli su mi da nemaju citostatik a da mogu da ga kupim u apoteci ukoliko želim da primim terapiju. Problem je i što sam prije dolaska u Banjaluku primio pripremnu terapiju i da se desilo da nisam imao novca da kupim citostatik u apoteci bio bih u problemu – rekao je naš sagovornik i dodao da problem definitivno postoji duže od mjesec dana jer se isto desilo i na prošloj terapiji.

U UKC Banjaluka potvrdili su nam da im nedostaje pojedinih citostatika a da je Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske o tome blagovremeno obaviješten.

– Trenutno nam nedostaje pojedinih citostatika, ali ovo ni na koji način ne ugrožava liječenje naših pacijenata zahvaljujući mogućnostima primjene različitih terapijskih protokola na osnovu odluke struke, uključujući i primjenu paralele lijekova koji nedostaju – rekli su u bolnici.

Oni tvrde da pacijenti koji ne mogu da prime zamjensku terapiju imaju mogućnost da sami kupe lijek, a da će im troškovi biti nadoknađeni. Nisu pojasnili šta treba da rade oni pacijenti za koje nema terapije, nije moguća zamjenska, a nemaju novca da sami kupe citostatik koji im je potreban.

fond zdravstvenog osiguranja
Fond zdravstvenog osiguranja RS, inače, provodi zajedničku javnu nabavku lijekova za potrebe svih zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj, pa tako i za UKC RS.

U Fondu zdravstvenog osiguranja su nam rekli da je u toku potpisivanje ugovora sa dobavljačem za nabavku lijeka “docataxel” tako da bi do kraja decembra počeo isporučivati bolnicama u RS pa tako, mada nikome i dalje nije jasno zašto se to nije uradilo na vrijeme kao ni šta da rade oni pacijenti koji nemaju novca da kupe sebi lijek i čekaju refundiranje sredstava.

– Fond je zahtjeve za refundaciju kupljenih citostatika stavio na vrh liste prioriteta, kako bi se osiguranicima u najkraćem roku refundirali troškovi za kupljeni lijek. Takođe, kada nedostaje određeni citostatik, postoje zamjenske terapije koje su pacijentima dostupne u bolnicama, tako da njihovo zdravlje nije ugroženo čak ni kada se  dese sporadične nestašice pojedinog lijeka – tvrde u odgovoru za naš portal u FZO i napominju da redovno prate da li se citostatici bolnicama isporučuju u skladu sa potpisanim ugovorima sa dobavljačima.