понедељак, 18. децембар 2017.

Ministar komunikacija BiH, Ismir Jusko o pravima prenosa. BiH će reagovati.



- Hoće li javni emiteri u BiH u budućnosti prenositi utakmice reprezentacije? Kako gledate na ovu situaciju sa United Media, N1, Sport Klubom? To je trka koju javni emiteri gube. Znamo priču oko plaćanja odnosno neplaćanja poreza BiH...

- Mi još nismo donijeli, znate da se trebala donijeti odluka o emitovanju javnih događaja. To je još u fazi u kojoj radne grupe rade, ni jedna odluka nije donesena po tom pitanju. Budite uvjereni, ja sam to više puta rekao, ponekad ne treba ubacivati ono sjeme negativne energije dok zvanične odluke ne budu donesene. Ono što mogu reći kao resorni ministar, nama su javni servisi i sve televizije koje dolaze sa područja BiH itekako u prioritetu. Ovo nije odluka koju će donijeti jedan čovjek, jedan ministar, nema ni jedan ministar ekskluzivno pravo da donese odluku po tom pitanju već isključivo struka. Sačekajte da sve završimo, da sve pogledamo i onda ću biti u potpunosti spreman da prezentiram sve ono što je struka na kraju rekla.

-Zakon je jasan. On daje prednost javnim emiterima kada su u pitanju prenosi nacionalnih reprezentacija medjutim prema svemu sudeći prava prenosa više neće imati ni BHT ni RTRS.

-Vi znate da je taj isti problem desio se i sa našim susjedima i da se sa te strane podigla buka.

-Da ali Hrvatska je reagovala.

- Reagovaće i naši, budite uvjereni.