петак, 8. децембар 2017.

Policajci još bez uniformi

Srpska Kafe: Stigla zima- policajci u RS još čekaju nove uniforme

Nove uniforme za pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske još nisu isporučene MUP-u iako je od potpisivanja ugovora sa firmom KM Trade iz Visokog prošlo više od stotinu dvadeset dana.
Tenderskom dokumentacijom predvidjeno je da policajci u Republici Srpskoj dobiju nove uniforme u roku od sto dvadeset dana od potpisivanja ugovora sa najboljim ponudjačem. Jedini ponudjač bila je firma KM Trade iz Visokog a ugovor izmedju ministarstva i te firme, vrijedan 7,3 miliona KM sa PDV-om, potpisan je 3 avgusta ove godine.

Podsjećamo, firma KM Trade iz Visokog pobijedila je na tenderu za nabavku uniformi koji je raspisao MUP RS. KM Trade je jedini dostavio ponudu koja je otvorena 4 jula a kompletan postupak javne nabavke izazvao je dosta tenzija jer su i Privredna komora Republike Srpske i domaći proizvodjači tvrdili da je tender namješten tako da specifikacije odgovaraju isključivo firmi KM Trade kao jedinom zastupniku brenda 5.11 u Bosni i Hercegovini.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova uvjeravaju da rok za isporuku novih uniformi još nije istekao jer se  kao početni datum ne računa dan potpisivanja ugovora kako piše u tenderskoj dokumentaciji već dan dostavljanja liste konfekcijskih brojeva.

-Obavještavamo Vas da je ugovor sa firmom KM Trade potpisan 03.08.2017 godine te da isti sadrži klauzulu kojom je predvidjeno da rok za isporuku uniformi počinje teći od dana dostavljanja liste konfekcijskih brojeva uniformi za policijske službenike- pravdaju čekanje na nove uniforme u MUP-u i obavještavaju da je ta lista dobavljaču dostavljena 28 septembra.

Prema najnovijem roku pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova nove uniforme mogli bi da obuku tek nakon 26 januara.
U medjuvremenu, u Odboru za bezbjednost NSRS očekuju da se na narednoj sjednici tog odbora sa dopunom informacije o nabavci uniformi pojavi i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač. Sjednica Odbora trebalo bi da bude održana prije posebne sjednice republičkog parlamenta koja je zakazana za 12. Decembar potvrdio je predsjednik Odbora Milanko Mihajilica.


-Konačno bi se to trebalo naći na sjednici Odbora za bezbjednost. Očekujem da ministar unutrašnjih poslova neizostavno prisustvuje sjednici odbora sa dopunjenom informacijom za sva ova pitanja- rekao je predsjednik Odbora za bezbjednost Milanko Mihajilica i potvrdio da u Odboru očekuju i dopunu informacija o nabavci radara i rekonstrukciji kasarne Zalužani.