среда, 27. децембар 2017.

Srpska i u 2018 bez transplatacije

SrpskaCafe: Dijalizni pacijenti i dalje bez mogućnosti transplantacije u RS!



Iako je kraj još jedne godine, u Republici Srpskoj i dalje ne postoji mogućnost kadaverične transplantacije bubrega!
Transplantacija pomenutog organa sa mrtvog donora u Srpskoj jednostavno nije moguća, iako su najave sa početka prošle godine bile obećavajuće. Naime, ministar zdravlja RS Dragan Bogdanić u januaru 2016. je rekao da resorno ministarstvo namjerava da nabavi aparat za tipizaciju tkiva do kraja te godine. Inače, bez pomenutog aparata nije moguća kadaverična transplantacija organa a aparat košta oko dva miliona maraka.
Gotovo dvije godine kasnije taj aparat još nije nabavljen i svi dijalizni pacijenti u Srpskoj i dalje su osuđeni na dijalizu.
U međuvremenu Republika Srpska godišnje, godinama, prema zvaničnim podacima Glavne službe za reviziju, za dijalizu izdvaja između 30 i 40 miliona maraka. 110 evra po tretmanu, takođe mnogo skuplje nego bilo gdje drugdje. U Federaciji je, na primjer, cijena 80 evra. Fond zdravstvenog osiguranja RS nije mogao da izmiruje obaveze prema navedenim firmama pa je dug Fonda od devet miliona maraka preuzelo ministarstvo zdravlja. U ovog ministarstva javnost su obavijestili da je sa privatnim dijaliznim centrom dogovoreno i smanjenje cijene tretmana po jednom pacijentu na 103 evra, da se dio duga otpisuje a dio reprogramira.
Bez aparata za tipizaciju tkiva nije moguća kadaverična transplantacija organa, a Srpska ga nema. Aparat košta oko dva miliona maraka, a RS godišnje, godinama, prema zvaničnim podacima Glavne službe za reviziju, za dijalizu izdvaja između 30 i 40 miliona maraka.

U odgovoru za SrpskaCafe u ministarstvu zdravlja pojašnjavaju i da aparat za tipizaciju tkiva nije jedini preduslov za kadaveričnu transplantaciju bubrega.

– Naprotiv, riječ je o mnogo složenijoj problematici. Oblast transplantacije ljudskih organa u RS je definisana Zakonom o transplantaciji ljudskih organa i Zakonom o transplantaciji ljudskih tkiva i ćelija. Za formiranje baze podataka o primaocima ljudskih organa ali i formiranje Jedinstvenog registra davaoca ljudskih organa potrebno je formirati koordinacioni centar – tvrde u ministarstvu zdravlja i napominju da je formiranje ovog centra izuzetno složen posao i da mu se pristupa vrlo oprezno.


Zanimljivo je da su to isto u ministarstvu zdravlja izjavili i u decembru prošle godine, prije tačno godinu dana.
U međuvremenu u Federaciji BiH prva transplantacija sa mrtvog donora izvršena je 2006. godine, taj dio federalnog zdravstvenog sistema funkcioniše od tada bez smetnji i zdravstveni sistem FBiH je, kada su transplantacije u pitanju, daleko ispred zdravstvenog sistema Republike Srpske.
Inače, terapija za transplantiranog pacijenta Republiku Srpsku godišnje bi koštala oko 6 000 KM dok terapija za pacijenta kojem nije omogućena transplantacija već je osuđen na dijalizu, Srpsku godišnje košta oko 30 000 maraka. Direktna korist za bubrežne bolesnike je očigledna.
U Udruženju dijaliznih, transplantiranih i hroničnih bubrežnih bolesnika Republike Srpske napominju da su trenutno u odnosu na raniji period dosta zadovoljniji odnosom ministarstva jer im je konačno omogućena najsavremenija dijaliza. U ministarstvu zdravlja se, takođe, hvale omogućavanjem najsavremenije metode dijalize pacijentima u Republici Srpskoj – hemodijafiltracije kao i smanjenjem cijene tretmana koji Fond zdravstvenog osiguranja plaća privatnom dijaliznom centru za usluge dijalize.
Istovremeno, u Udruženju za transplantirana i lica koja čekaju transplantaciju organa „Nada“ za SrpskaCafe podsjećaju da već izvjesno vrijeme bezuspješno pokušavaju da na temu transplantacije organizuju sastanak sa resornim ministrom.

– Mi smatramo da to uopšte nije komplikovano toliko koliko se želi prikazati. Ono što je najvažnije transplantacija je mnogo jeftinija od dijalize. Naše udruženje planira tribine u narednom periodu u svim gradovima Republike Srpske kako bi građane upoznali sa problemom koji imamo. Ukoliko se ništa na polju transplantacije u RS ne dogodi početkom sljedeće godine mi planiramo generalni štrajk, prvo ispred dijaliznih centara a zatim i ispred Vlade – rekla je za naš portal Danijela Ivanović iz Udruženja „Nada“.