субота, 16. децембар 2017.

Rijeka Sana nastavak borbe

Prijedor, 15.12.2017. godine.

Sanu i dalje uništavaju
Rijeku Sanu i dalje uništavaju strani investitori i domaće vlasti



Koalicija za Sanu je uputila dopis Vladi Republike Srpske, Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS i Komisiji za koncesije u kojem se navodi da je investitoru, u ovom slučaju austrijsko-njemačkoj firmi KELAG, opet istekao koncesioni ugovor za izgradnju hidrolektrane „Medna“. Dopisom je zatraženo da se preispita i raskine koncesioni ugovor koji je već četiri puta produžavan, a niti jednom nije ispoštovan od strane investitora.

„Investitor već četvrti put ignoriše i prekoračuje rokove koncesionog ugovora na šta Koalicija već dugi niz godina ukazuje i neumorno apeluje da se ugovor raskine i zaustavi uništavanje rijeke Sane“, izjavio je koordinator Koalicije za Sanu Goran Krivić.

Da podsjetimo, investitor “LSB Elektrane” iz Banjaluke, pod okriljem “Interenergo” d.o.o. Ljubljana, koji je u vlasništvu austrijsko-njemačke kompanije Kelag International, gradi malu hidroelektranu “Medna” na samim izvorima rijeke Sane. Nakon svih argumenata koje preko osam godina koristi i naglašava, Koalicija za Sanu je 2016. godine izradila i Studiju ekonomske opravdanosti i tako dokazala ekonomsku neisplativost ovog projekta i negativan finansijski efekat po budžete opštine Ribnik i Republike Srpske u iznosu od preko milion maraka.

Uvidom na terenu potvrđena je opravdana sumnja Koalicije za Sanu da se gradnja derivacionog tunela mijenja iz betonskih u prefabrikovane cijevi od poliestera što dovodi do izmjene tehnologije i hidrauličnih karakteristika derivacionog tunela koje će nedvosmisleno uticati na ekološke karakteristike MHE „Medna“, a samim tim i na rijeku Sanu. Povodom ovoga Koalicija za Sanu je uputila dopis Republičkoj upravi za inspekcijske poslove kojim zahtijeva izlazak građevinskog i ekološkog inspektora na lice mjesta i nakon uvida postupanje u skladu sa njihovim nadležnostima.

Nakon osam godina borbe i pored započete izgradnje hidroelektrane Medna, nije kasno da se sačuva rijeka Sana. Nadležnim institucijama u RS, kao i investitorima u Austriji i Njemačkoj, šaljemo poruku da će hidroelektrana Medna, ukoliko bude izgrađena, biti zapamćena kao jedan od najvećih promašaja i zločina nad prirodom i ljudima“, poručuju iz Koalicije za Sanu.

Koalicija za Sanu, koju čine 23 udruženja ljubitelja prirode i sporta, zajedno sa Opštinom Ribnik već godinama pokušava da spriječi ovaj zločin protiv prirode i građana.