уторак, 14. новембар 2017.

Vakcine krive za brucelozu u Donjim Kolima!?



Dragan Ćutković iz Donjih Kola kod Banjaluke i dalje čeka epilog situacije u kojoj se našao. 8 oktobra u njegovom stadu koza otkrivena je bruceloza. Dragan je sam prijavio da mu je stado oboljelo jer je u to posumnjao nakon što su koze počele da pobacuju.
Institut Vaso Butozan utvrdio je kontrolom da su sve koze u stadu zaražene brucelozom jedan privatni institut koji je angažovao Ćutković utvrdio je brucelozu kod 51 od 53 koze.
Ćutkoviću je naredjeno da koze smjesti u karantin što je on i uradio. Čekali su se dodatni rezultati iz Zagreba.

Rezultati analize u Zagrebu pokazali su da koze nisu zaražene brucelozom. Tu nastaje dodatni problem. Posebna priča je ta kako su domaći instituti otkrili brucelozu dok je u Zagrebu utvrdjeno da bruceloze ipak nema. Navodno su domaći stručnjaci u Banjaluci analizu radili vadjenjem krvi što nema nikakvog smisla jer se kod vakcinisanih koza u krvi ne može izdvojiti tipovi bruceloze.

Posljednjih desetak dana Dragan Ćutković obilazi sve nadležne institucije u Banjaluci od ministarstva, gradske veterinarske inspekcije, Instituta Vaso Butozan. Kaže da mu je usmeno ukinut karantin, da nadležni inspektori tvrde da su koze zdrave ali da niko o tome neće da mu izda zvaničnu potvrdu. Ćutković ne zna šta da radi i plaši se, rekao mi je, da neko ne oboli zbog njegovih koza i nemara države. Ćutkovića plaše i sudom i savjetuju mu da se drži podalje od medija. Srećom, koliko sam uspio da shvatim, Ćutković se o svemu podrobno informisao i kod inostranih stručnjaka pa ne odustaje tako lako.

Inače, stado Dragana Ćutkovića vakcinisano je vakcinom Oceruv koju nikako, pojasnili su mi stručnjaci, ne bi trebalo koristiti za vakcinaciju koza već isključivo ovaca jer su koze izuzetno osjetljive na bilo kakve lijekove a pogotovo na žive vakcine kakva je Oceruv. Pogotovo se ne bi smjele vakcinisati gravidne životinje što jeste bio slučaj u stadu Dragana Ćutkovića.

2012 godine iste vakcine kojima je vakcinisano stado u Donjim Kolima napravile su pomor medju kozama u Federaciji BiH. Koze su vakcinacijom protiv bruceloze a oboljele su od nepoznatog tipa bruceloze.

http://www.poljoprivreda.ba/info-servis-korisno-63/13-stostvo/7722-zbog-neprovjerenih-vakcina-veliki-broj-koza-u-bih-zaraen

http://vkovacevic.blogspot.ba/2017/11/bruceloza-u-donjim-kolima.html