субота, 11. новембар 2017.

Srpskakafe: Potkozarje mjesec dana bez vode

Potkozarje mjesec dana bez vode: Bez riješenja i odgovornosti!

Potkozarje


Veći dio Potkozarja duže od mjesec dana nema vodu, još od kada je početkom oktobra nastala havarija na sistemu vodosnadbijevanja sa izvora Sigovac, a priča o uzroku i odgovornima, gura se u drugi plan!


Desetak mještana je tada tvrdilo da je kolaps nastao jer je predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Đurađ Ivić provalio u šahtove, odvrnuo sve ventile, da bi onda, usljed ogromnog pritiska, nastala havarija, koju već mjesec dana niko ne uspijeva da riješi.

Ivić, koji je na posljednjim izborima za Savjete MZ izabran u ime SNSD-a, demantovao je svoju umješanost oko havarije koja je nastala u sistemu vodosnadbijevanja ovog sela. Demantovao je i navode mještana da se poziva na bliske veze sa gradonačelnikom Banjaluke Igorom Radojičićem i ministrom unutrašnjih poslova Draganom Lukačem.

– Ja sam samo uočio kvar i o tome obavijestio banjalučki Vodovod – rekao je Đurađ Ivić.

Djuradj Ivić i gradonačelnik Banjaluke


Kako portal SrpskaCafe nezvanično saznaje, radnici Vodovoda ne uspijevaju locirati, a samim tim ni otkloniti, kvar koji je nastao na mreži, jer se radi o kilometrima vodovodne mreže i gotovo devastiranim sistemom, nastalim pod ogromnim pritiskom, do koje je došlo odvrtanjem ventila, nakon čega je ona svom silom projurila kroz cijevi.

– Jasno nam je šta se dogodilo, ali samo, nažalost, nemoćni – rečeno je nezvanično za SrpskaCafe iz Vodovoda.

Mještani Potkozarja u posljednjih mjesec dana alarmirali su i Gradsku upravu i Vodovod i Centar za razvoj i unapređenje sela, međutim, za sada bezuspješno.

– Još uvijek nemamo vodu. Sreća u cijeloj priči je što dio sela ima gradsku vodu, na koju je priključena i seoska škola, ali i u tome što dio domaćinstava ima bunare u dvorištima pa stanovništvo za sada ima vodu za piće. Sve ostalo veliki je problem – rekli su za naš portal mještani ovog sela.

Stanovnici nekoliko sela Potkozarja skupili su 500 potpisa koje će odnijeti gradonačelniku Igoru Radojičiću i načelniku Odjeljenja za komunalne poslove Petru Bilčaru, a kako saznajemo, traže i smjenu predsjednika Savjeta Mjesne zajednice Đurađa Ivića.

mještani se snalaze kako znaju i umiju



Gradonačelnik Banjaluke priznaje da postoji problem vodosnadbijevanja na ovom području ali ne želi da ulazi u priču oko nastanka problema. Tvrdi i da je priča u dobroj mjeri ispolitizovana.

– Meni je žao što se situacija do kraja politizovala i što smo došli u situaciju da je priča o vodi otišla u drugi plan. Tamo se dvije ili čak tri političke partije, narodski rečeno, nadgornjavaju oko vodovoda. U osnovi bi trebalo da se tehnički riješi pitanje i obezbjedi voda građanima a to što se tamo vodi politička borba oko toga ko će voditi mjesnu zajednicu zaista ne bi trebalo imati veze sa vodovodom. Što se nas tiče, uradićemo sve ono što je tehnički moguće da se voda obezbjedi građanima. Takođe, pozivam i sve da se okanu političke borbe na račun vode – rekao je Radojičić.

Nadležnost nad vodosistemom Sigovac sa kojeg se napaja Potkozarje sada ima banjalučki Vodovod, a do prije nekoliko mjeseci o tom sistemu brigu je vodio Centar za razvoj i unapređenje sela.

Posebno je zanimljivo da se u drugi plan pokušava gurnuti priča o uzroku same havarije. U banjalučkoj policiji su u nekoliko navrata saopštili da oni nisu dobili nikakve informacije o počinjenom krivičnom djelu provale u šahtove, dok su u policijskoj stanici Potkozarje ispitivali pojedince, ali nisu došli do nikakvih saznanja. U policiji su demantovali da veliki uticaj na njihove pripadnike u Potkozarju ima već pomenuti Đurađ Ivić.

Predsjednik Skupštine grada Zoran Talić potvrdio je za naš portal da prati problem oko vode u Potkozarju te najavio posjetu toj mjesnoj zajednici.

Zoran Talić


– Razgovarao sam sa ljudima iz Potkozarja, pojedinci su me kontaktirali da me upoznaju o problemu koji posljednjih mjesec dana imaju sa vodom. Razgovarao sam i sa direktoricom Vodovoda. Jedino šta u ovom trenutku mogu da kažem jeste da taj problem mora biti riješen. Planirao sam i posjetu tom kraju i nadam se da ću to i učiniti uskoro, čim pronađem dovoljno vremena – rekao je za SrpskaCafe Talić.


U banjalučkom Vodovodu, u međuvremenu, u toku je smjena aktuelne direktorke Branke Trninić, a na njeno mjesto biće postavljen Zoran Popović, aktuelni odbornik SNSD-a u gradskoj Skupštini.x