среда, 8. новембар 2017.

Bruceloza u Donjim Kolima?


U Donjim Kolima, selu kod Banja Luke, otkrivena je Bruceloza u jednom stadu koza. Vlasnik stada je uznemiren jer iako je prijavio bolest prije gotovo mjesec dana i dalje čeka da nadležne institucije odreaguju. Vlasnik sumnja i da je bolest prouzrokovana vakcinama protiv bruceloze jer su koze vakcinisane mjesec i po dana prije pojave bolesti.

U institutu Vasko Butozan su kontrolom utvrdili da je stado od 53 koze zaraženo Brucelozom. Bruceloza je otkrivena 8 oktobra u stadu u vlasništvu Dragana Ćutkovića. Ćutković napominje da je on primjetio simptome opasne bolesti, reagovao i alarmirao nadležne institucije ali da se posljednjih mjesec dana suočava sa užasno sporom reakcijom države. Ćutković se plaši posljedica po zdravlje i svojih ukućana ali i mještana koji žive ili se kreću u blizini njegovog imanja. Posljednja informacija koja mu je saopštena jeste ta da se čekaju dodatni rezultati iz Zagreba koji nikako da stignu. Sve to su informacije od prije pet dana.


Dragan mi je danas javio da mu je juče poslijepodne uginula jedna koza, ranije je njih 18 pobacilo.

Potvrdio mi je i da je obaviješten da su stigli rezultati iz Zagreba koji su, navodno, pokazali da koze nisu zaražene brucelozom. javljeno mu je i da koze ne mora više da drži u karantinu. Dragan mi je rekao da apsolutno ne zna šta da radi jer su rezultati instituta Vaso Butozan pokazali da su sve koze zaražene, rezultati jednog privatnog instituta da je zaražena 51 koza a sada rezultati iz Zagreba da bruceloze nema. 

Bruceloza je opasna bolest od koje oboljevaju domaće ali i divlje životinje. Čovjek se može zaraziti direktnim kontaktom sa životinjama ili konzumacijom mesa ili mlijeka zaražene životinje. Bolest se rijetko prenosi vazduhom ali ukoliko ljudi obole bolest može da ostavi teške posljedice.