понедељак, 6. новембар 2017.

NSRS opozicija na Dodikovom terenu.

U skupštini je konačno pauza. Novinari su je jedva dočekali. Slušanje Milorada Dodika koji priča o zaštiti interesa Republike Srpske ali i gledanje opozicije koja svaki put iznova prihvati igru Milorada Dodika zahtjevno je i najvećim novinarskim mazohistima. Dobro, priznajem da pojedini uživaju ali to je već problem druge prirode.


Rasprava u skupštini traje pet časova a u 11 je stigao Milorad Dodik nakon što mu je skupština uputila zahtjev da se pojavi u skupštini i obrazloži zbog čega se ide u suspenziju odluke o održavanju referenduma o radu suda i tužilaštva BiH iako je ta odluka donesena voljom većine odnosno poslanika Milorada Dodika. To do sada, u dosadašnjem dijelu zasjedanja Posebne sjednice parlamenta, nije učinjeno. Milorad Dodik rekao je da odluku treba suspendovati jer ne postoji konsenzus odnosno podrška opozicije što je apsurdno obrazloženje. I naravno da nije pravi razlog.

Nejasno je zašto poslanici opozicije pristaju na igru Milorada Dodika koji je bog političkog marketinga i dodvoravanja masama i daju mu dodatnu hranu replikama. Ono što jeste primjetno jeste to da iskusniji opozicioni poslanici ne učestvuju ili to makar čine minimalno u verbalnoj skupštinskoj komunikaciji sa predsjednikom Republike.

Milorad Dodik je, treba biti zabilježeno, zaprijetio otkazom supruzi narodnog poslanika Miladina Stanića koja je direktor u jednoj školi u Prnjavoru a nakon rasprave sa tim narodnim poslanikom. Dodik je i kao primjer tolerancije naveo to što je supruga opozicionog poslanika direktor iako njen suprug ne podržava aktuelnu vlast. Poražavajuće je što je to uopšte vijest u Republici Srpskoj ali Milorad Dodik je apsolutno u pravu.  Bar što se imenovanja u Republici Srpskoj tiče, nevezano za imena ljudi ili stranaka.
P.S. Dodik je poslanike opozicije pozvao na košarkaški duel jer i dalje tvrdi da je najbolji košarkaš medju političarima u Republici Srpskoj što vjerovatno jeste tačno. Dodik je rekao i da će narod to prihvatiti sa oduševljenjem što sigurno jeste tačno. Ja sam kolegama novinarima predložio da mi predsjednika izazovemo na košarkaški duel, pobjeda nam je zagarantovana jer smo mladji, brži a vjerovatno i jači ukoliko isključimo faktor publike.


Sjednica se nastavlja nakon pauze. Srećno.