уторак, 5. јул 2016.

Nezadovoljstvo u banjalučkom SDS

Isključenje Saše Lovrića iz SDS-a ponovo je pokrenulo lavinu nezadovoljstva, koja je privremeno zaustavljena ali ne u potpunosti zagašena, u banjalučkom gradskom odboru ove stranke.
Saša Lovrić isključen je iz stranke odlukom Predraga Vulina predsjednika banjalučkog SDS-a. Lovrić je, obrazloženje je, izbačen jer nije poštovao disciplinski pravilnik. Disciplinski pravilnik usvojen je prošle sedmice što znači da se na slučaj Lovrić primijenio retroaktivno tvrde nezadovoljni u banjalučkom SDS-u.

Saša Lovrić izbačen je i skunut sa kandidatske liste u Banja Luci zbog odbijanja da područni odbor Jug po želji Predraga Vulina podijeli na dva dijela. Sastanak na kojem su svi članovi područnog odbora Jug odbili podijelu tog odbora održan je na inicijativu Predraga Vulina. Vulin je sastanak napustio prije njegovog kraja zbog velikog nezadovoljstva članova tog područnog odbora.
 Jug je na kraju ipak podijeljen odlukom večine u gradskom odboru ali o tome nije raspravljao glavni odbor SDS-a.

Nezadovoljni u SDS-u Banja Luka pitaju zašto, kada je već izbačen Lovrić, nisu zbog istog razloga izbačeni svi članovi područnog odbora Jug.

Nezadovoljni članovi SDS-a Banja Luka pitaju i da li će iz stranke po istom principu, zbog nepoštovanja disciplinskog pravilnika iz stranke biti izbačen i Predrag Vulin.
Tvrde da je početkom godine na organima stranke donesena odluka po kojoj će se na listi SDS-a za Banja Luku naći samo imena članova SDS-a. To je trebalo da bude statisfakcija članovima za to što SDS nema svog kandidata za gradonačelnika (zajednički kandidat Saveza za promjene je Dragan Čavić, predsjednik NDP-a).

Na zadnjem gradskom odboru ipak je odlučeno da na listi bude jedan kandidat SRS RS. Nakon izglasavanja liste dolazi do izmjena, nakon sjednice glavnog odbora, kada se izbacuje Lovrić, jedan kandidat se sam povlači sa liste a na listu su ubačena dva kandidata Stranke Napredna Srpska. Ti potezi su dodatno iziritirali dio članstva banjalučkog SDS-a koje smatra da je na listi bilo mjest za ljude koji su godinama u SDS-u.


P.S. SDS Banja Luka sebi je za cilj na predstojećim lokalnim izborima postavio 12 odbornika a sve ispod deset smatraće se neuspjehom. SDS u aktuelnom sazivu ima tri odbornika.