четвртак, 14. јул 2016.

Na pomolu nova pljačka Puteva, scenario isproban



Neke stvari u Republici Srpskoj su prosto nevjerovatne. Nakon što je firma Elektrounion iz Istočnog Sarajeva od Puteva Republike Srpske uz pomoć Kancelarije za razmatranje žalbi BiH naplatila 3,5 miliona maraka priča se ponavlja.

Elektrounion je na osnovu žalbe na postupak javne nabavke koji su raspisali Putevi za održavanje platoa Romanije u periodu 2012-2016 godina naplatio deset odsto ugovora koji su Putevi tada potpisali sa Romanijaputevima. Ono što u čitavoj priči i jeste priča jeste to što Elektrounion nije učestvovao u javnoj nabavci na čiji ishod se žalio odnosno uopšte nije bio ponudjač za izvođenje radova.

Priča se ponavlja na način da se Elektrounion sada žalio na postupak javne nabavke za izvođenje radova održavanja i zaštite magistralnih i regionalnih puteva i objekata na putevima u RS za period 2016-2020 godina. Odluku o sudbini žalbe Elektrouniona i ovaj put donijeće Kancelarija za razmatranje žalbi koja je prije četiri godine odlučila da Elektrounion ima pravo na višemilionsku odštetu od Puteva iako nije učestvovao na tenderu. Putevi su odlučili da čitav slučaj ne komentarišu do okončanja žalbenog postupka. Čeka se reakcija ministra Nedje Trninića ali ona će tvrde upućeni izostati jer ga se jednostavno ništa ne pita.

Svi relevantni izvori tvrde da je vlasnik Elektrouniona Siniša Dodik, vivši narodni poslanik SNSD-a, iako je on u nekoliko navrata tvrdio da toj firmi samo izdaje poslovni prostor.

U narednim danima opširnije o slučaju Elektrounion 2, za sada još podsjećanje na slučaj Elektrounion 1.