петак, 8. јул 2016.

Državni udar


U Republici Srpskoj provedena je refeudalizacija društva. Moj pogled jasno govori da nisam čitao Marksa i da nisam familijaran sa pojmom. Sagovornici mi pojašnjavaju a ja obećavam da ću da proučim pojam. Refeudalizacija društva predstavlja decenijsko vraćanje društva unatrag (kao da se bilo šta može vratiti unaprijed) u doba ugroženih socijalnih prava, gušenja ekonomskih prava i stvaranje kmetova i feuda. Sirotinje i zemljoposjednika. U Republici Srpskoj uspješno je uspostavljen mehanizam u kojem je ukinuta socijalna pokretljivost društva. Ukinuto je pravo na rad i pravo na vlasnišvo nad radom. Ukinuta je mogućnost za zaslužen uspjeh nakon mukotrpnog rada. Ukinuta je konkurentnost jer je nezamislivo da u trenutnoj situaciji dijete sa sela, slikovito, nakon završenih svih škola i fakulteta postane predsjednik države. Ne može ukoliko nije dio vještački stvorene elite i ukoliko nije prošlo sve mladje kategorije stranke na vlasti. Nebrojeno je primjera koji su to potvrdili u posljednjih nekoliko godina.

Posljednji primjer zapošljavanja snajke Nedeljka Čubrilovića prije savršenih studenata pkazao je da je stanje još gore nego što se mislilo. Iz prostog razloga što više nije moguće na redovan način dobiti i najobičniji posao pedagoga u osnovnoj školi ako vam je konkurencija podmladak stranke ili rodjak stranačkog lidera.

Čitav sistem koji je napravljen da zadovolji želje pojedinaca bez obzira na želje naroda moguć je jer u Republici Srpskoj ne postoje institucije. Njihovo djelovanje pod maskom institucionalnog svelo se na služenje onima koji okreću točak u smjeru refeudalizacije.

Jedinu i stvarnu vlast u Republici Srpskoj ima predsjednik Republike. Iako je to protiv Ustava Republike Srpske koja je po Ustavu parlamentarna demokratija. Stvarno stanje na terenu je takvo da je u Srpskoj nametnut predsjednički sistem od kada je na čelu Palate Republike Milorad Dodik. Doslovno su ukinuti ostali nivoi vlasti, sudska, izvršna i zakonodavna pojašnjavaju moji sagovornici. Biografije su im impresivne i podebele pa znaju o čemu pričaju.

Kabinet predsjednika Republike projektovan je na način da treba da broji 5-6 ljudi a tako je projektovan i budžet kabineta, svojevremeno. Umjesto toga od Palate je napravljena Bijela kuća a od parlamentarne demokratije putinovski sistem.

U svrhu jačanja takvog neustavnog sistema formiran je i Savjet za zaštitu ustavnog poretka koji je smješten u Palati Republike. Odluku o formiranju je donio Milorad Dodik a o svemu se nikada nije izjasnila Narodna skupština. Odluka je objavljena u Službenom glasniku u januaru 2014 godine.

Savjet za zaštitu ustavnog poretka funkcioniše na način da u svakoj instituciji Republike Srpske ima svoje ljude koji te institucije usmjeravaju na način na koji Palata misli da treba.


Odlukom je precizirano da na poziv Administrativne službe Savjeta svaka institucija u Republici Srpskoj ima obavezu da dostavi informacije koje se od nje zahtjevaju. Što znači da Palata Republike ima uvid u sve istrage, policijske, sudske i tužilačke. Što je jasan pokazatelj da izvršna i sudska vlast ustvari i ne postoje. Na sceni je državni udar, tvrde moji sagovornici.