уторак, 26. јул 2016.

Nagradno otimanje Banja Luka



Banja Luka voli da zemljište poklanja baš u julu. Prošle godine je ministarstvu unutrašnjih poslova u julu poklonjena parcela u bivšoj kasarni Zalužani a praksa sa istom mušterijom po istom receptu nastavljena je i ovogodišnjeg jula. Na 48 redovnoj sjednici skupštine grada odbornici su donijeli odluku da ministarstvu unutrašnjih poslova poklone još dvije parcele u bivšoj kasarni Zalužani. Jednu od 27000 drugu od 25000 metara kvadratnih.

Gradska vlast prenos prava svojine sa grada na ministarstvo unutrašnjih poslova, odnosno Vladu, pravda obostranim interesom i grada i Republike.
Grad je osim što je u dva navrata poklonio zemljište MUP-u isto učinio ali sa daleko atraktivnijom lokacijom u centru grada u slučaju Ustavnog suda RS. Ustavnom sudu bez naknade je ustupljeno zemljište za gradnju nove zgrade Ustavnog suda.  Zanimljivo, tada je davanje zemljišta Ustavnom sudu pravdano time da Ustavni sud ima obezbijedjen novac od medjunarodnih fondova za gradnju nove zgrade ali nema lokaciju. Zemljište Ustavnom sudu poklonjeno je u februaru 2015 godine. Prije sedamnaest mjeseci.

Na žalost, grad Banja Luka nije poklanjala zemljište samo republičkim institucijama.
Banja Luka je raznim mahinacijama ostala bez zemljišta Poljoprivredne škole ali i bez adekvatne nadoknade za zemljište u Picinom parku.


Prema svemu sudeći na redu je zemljište na kojem se trenutno nalazi donja bolnica, poznatije kao zemljište Hirurgije.