петак, 15. јануар 2016.

Uskoro zabrana izvoza mlijeka iz BiH


Sljedeće sedmice ističe rok koji je Kancelarije za hranu i veterinarstvo sa sjedištem u Dablinu dala Bosni i Hercegovini odnosno njenim entitetima da usaglase stavove oko spornih zakona o hrani i veterinarstvu.
Radna grupa sastavljena od predstavnika Ministarstva spoljnje trgovine i ekonomskih odnosa BiH i entitetskih ministarstava poljoprivrede trebala je već da se dogovori oko sporna dva zakona.
Od 18 spornih tačaka do sada je riješeno i usaglašeno njih 12. Ostalo je šest tačaka oko kojih do sada nije postignut dogovor.
Moji izvori tvrde da će do dogovora teško da dodje jer predstavnici Republike Srpske insistiraju da bi se dogovorom izvršio odredjen prenos nadležnosti. Moji izvori, takodje, tvrde da to nije istina jer sporne nadležnosti Srpska nije ni imala.

U svakom slučaju ukoliko stavovi ne budu približeni cijenu i to žestoku će da plate proizvodjači mlijeka u cijeloj Bosni i Hercegovini.
Ako dogovor ne bude postignut Kancelarija za hranu i veterinarstvo iz Dablina zabraniće izvoz mlijeka iz Bosne i Hercegovine. Predstavnici ove Agencije u BiH dolaze u februaru.

Dozvola za izvoz mlijeka dobijena je prošle godine nakon što je ministar spoljnje trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović obećao da će BiH preuzeti niz mjera medju kojima su i uskladjivanjedva pomenuta Zakona.

Ministar poljoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić pretposlednji dan prošle godine je imao sastanak sa Mirkom Šarovićem i federalnim ministrom poljoprivrede na kojem nije dogovoreno ništa.
Mirjanić i Šarović su se sastajali i prije toga sa istim ishodom.

P.S. Mljekarima u Republici Srpskoj, inače se duguje šest premija za mlijeko što se nikada do sada nije desilo. Mljekarima je premija posljednji put isplaćena 17.12.2015 godine za jun prošle godine.


Ministarstvo poljoprivrede, podsticaji 15.11.2015