петак, 8. јануар 2016.

Kardiohirurgija u Laktašima



Univerzitetski Klinički centar Banja Luka nema kliniku za Kardiohirurgiju. Na Kliničkom centru postoji Klinika za Kardiologiju koja je nižeg nivoa od Klinike za Kardiohirurgiju. Iako je kreditima u rekonstrukciju Centralnog medicinskog bloka i izgradnju novog Sjevernog krila uloženo oko 165 miliona maraka. Kardiohirurgije nema ni u upravo otvorenom Južnom krilu. Iako je kreditnim sporazumom iz 2012-te godine izmedju Vijeća ministara na čijem čelu je tada bio Nikola Špirić i Vlade Republike Koreje u Južnom krilu bila predviđena i Kardiohirurgija sa dvije operacione sale.

Izgradnja kardiohirurgije bila je, umjesto na Kliničkom centru, predvidjena u Slatini. O tome je 2011-te godine govorio ministar finansija Zoran Tegeltija a kardiohirurgija u Slatini projekat je bivšeg ministra zdravlja Ranka Škrbića. O Slatini se već dugo zvanično ne govori kao o lokaciji za kardiohirurgiju.
Kao nova lokacija aktuelni su centar Laktaša i Banja Laktaši.

Banja Laktaši dobila je Lokacijske uslove za izgradnju Centra za liječenje kardiovaskularnih bolesti.

Lokacijski uslovi predstavljaju osnov za izdavanje gradjevinske dozvole. Gradjevinska dozvola, prema mojim saznanjima, još nije izdata. Čeka se riješavanje vlasničkih odnosa na parceli na kojoj je predvidjena izgradnja Centra za liječenje kardiovaskularnih bolesti (o zemljištu Banje Laktaši u sljedećim nastavcima priče...).