понедељак, 18. јануар 2016.

Odbor za bezbjednost o smjeni Mihajlice, ne i Lukača


Odbor Narodne skupštine Republike za bezbjednost koji je zasjedao povodom hapšenja pripadnika Specijalne jedinice MUP-a umjesto da razmatra situaciju u MUP-u koja je nakon posljednjih dešavanja katastrofalna i haotična i eventualnu smjenu ministra Dragana Lukača zatražio je smjenu predsjednika Odbora Milanka Mihajlice.
Odbor za bezbjednost čini sedam poslanika, tri iz SNSD-a, jedan iz DNS-a, po jedan iz PDP-a, SRS RS i SDS-a.
Pred Odborom su se pojavili ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač i direktor policije Gojko Vasić.
Ministar unutrašnjih poslova nije Odboru podnio pismenu informaciju o slučaju hapšenja specijalaca i napada na vozila Sektora. Odboru se obratio usmeno. 


Članovi Odbora iz vladajućih stranaka, Milanka Mihajlicu su optužili da je narušio ugled Ministarstva jer je u javnim istupima kritikovao dešavanja oko Ministarstva i zatražio smjenu ministra prije nego što je o tome raspravljano na sjednici Odbora za bezbjednost.

Mihajlica je rekao da je današnja sjednica Odbora unaprijed dogovorena i politički motivisana a da je napravljena klasična zamjena teza. Umjesto o haotičnoj situaciji u ministarstvu više se raspravljalo o smjeni predsjednika Odbora.


O eventualnoj smjeni Milanka Mihajlice sa mjesta predsjednika Odbora za bezbjednost može da odluči Komisija za izbor i imenovanja. Pozicija predsjednika ovog odbora pripada po Poslovniku opozicionom poslaniku.

Milanko Mihajlica rekao je i da Savez za promjene i dalje traži posebnu sjednicu skupštine zbog dešavanja u i oko Ministarstva unutrašnjih poslova.