четвртак, 28. јануар 2016.

Čekajući kandidate

Savez za promjene, tako je stidljivo nezvanično najavljeno nakon potpisivanja plana djelovanja Saveza, trebao bi do kraja januara imati imena koja će kao kandidati Saveza biti kandidati sa načelničke i gradonačelničke funkcije na predstojećim lokalnim izborima. Nije izvjesno da će se to i desiti u narednih nekoliko dana tvrde moji izvori iz Saveza za promjene
To što Savez za promjene kasni sa imenovanjem kandidata za pomenute pozicije naročito će stvoriti probleme Savezu u Banjaluci.

Istina, kandidata nije odredio ni blok okupljen oko SNSD-a ali taj blok upravlja Banjalukom godinama i gotovo je izvjesno ime kandidata SNSD-a mada ni to još nije zvanično.
Savez za promjene, ukoliko želi da osvoji vlast u Banjaluci mora što hitnije predstaviti jedinstvenog kandidata koji bi onda trebalo da ima dovoljno vremena za „banjalučku priču“ koja je sve samo ne jednostavna.

Odugovlačenjem Savez za promjene odaje utisak nemogućnosti postizanja dogovora oko Banjaluke. Tačno je da je gradonačelnička pozicija u najvećem gradu Republike Srpske privlačna gotovo svim strankama članicama Saveza, makar ovim vodećim, ali je isto tako činjenica da će kandidat na kraju morati biti jedan. Ukoliko Savez za promjene ne želi da ponovi grešku od prethodnih lokalnih izbora.
Moji izvori tvrde da se u priči oko imenovanja kandidata za Banjaluku čeka aktivnije uključivanje SDS-a u priču, odnosno vrha ove stranke. SDS u Banjaluci i dalje, u medjuvremenu, čeka novog predsjednika gradskog odbora. Skupština gradskog odbora ove stranke na kojoj bi trebalo da bude izabran novi predsjednik očekuje se u posljednjoj sedmici februara.  
Izvjesno je da se kandidat Saveza za gradonačelnika Banjaluke mora znati ranje tim prije što kandidat prema svemu sudeći neći biti iz redova SDS-a.