уторак, 24. октобар 2017.

Potkozarje i dalje bez vode. Bez odgovornosti.

Potkozarje je i dalje bez vode. Mještani ove mjesne zajednice bez vode za piće su od početka oktobra a u Vodovodu ne uspijevaju da identifikuju kvar. Ranije sam objavio kako je desetak mještana te mjesne zajednice tvrdilo da je kvar prouzrokovalo djelovanje predsjednika Savjeta te mjesne zajednice Djuradja Ivića inače kadra SNSD-a (što nije nebitno u cijeloj priči jer se Ivić poziva na veze sa Igorom Radojičićem, Draganom Lukačom...). Ivić je prema istim navodima provalio u šahtove nezadovoljan što dio sela nije imao vodu i odvrnuo sve ventile i tada je zbog ogromnog pritiska nastala havarija. Djuradj Ivić mi je u dva navrata u telefonskom razgovoru rekao da on ne stoji iza havarije i da je samo pozvao radnike vodovoda kada je uočio kvar.
U Vodovodu nisu potvrdili njegovu priču a nezvanično saznajem da su svjesni svega što se izdešavalo u Potkozarju ali da su rekli da su nemoćni.

U medjuvremenu, pojedini mještani Potkozarja su mi rekli da ih je posjetio predsjednik Savjeta mjesna zajednice i govorio im kako da se ponašaju ukoliko ih neko pita za vodu. Ivić pokušava da svu krivicu svali na radnika koji godinama održava sistem vodovoda Sigovac.


Ekipa Vodovoda je, inače, sa Ivićem izvršila hlorizaciju izvora Sigovac a kada su u jednoj od kuća provjerili kvalitet vode ispostavilo se da je voda u katastrofalnom stanju što je izazvalo opštu paniku u banjalučkom Vodovodu. Ispostavilo se, medjutim, da uzorak vode nije uzet iz kuće koja koristi izvor Sigovac već gradski vodovod (dio sela ima gradsku vodu) što je takodje vrlo uznemirujuće jer se pokazalo da je gradska voda izuzetno lošeg kvaliteta, makar u ovoj mjesnoj zajednici.

Zapanjujuće je da ekipe Vodovoda ne mogu da pronadju kvar ali to je donekle razumljivo jer se radi o pedesetak kilometara mreže. Rukovodstvo Vodovoda traži od radnika koji je do sada radio na održavanju mreže da pomogne ekipi Vodovoda iako su svi pokušali da na njega prebace krivicu za havariju na sistemu. Tim ljudima koji održavaju sisteme vodosnadbijevanja po selu, inače, Centar za razvoj i unaprijedjenje sela i Vodovod zajedno (priča je komplikovana jer su nadležnosti u medjuvremenu dijelom prenesene) duguju i po dvadesetak plata. Praktično im godinama nije plaćano za njihov rad.

O čitavoj priči upoznati su i Gradska uprava i Centar za razvoj i unaprijdjenje sela i Vodovod. Gradonačelnik Banjaluke, Igor Radojičić prije nekoliko dana boravio je službeno u Potkozarju, sastao se i sa predsjednikom Savjeta te mjesne zajednice Djuradjom Ivićem koji se pohvalio fotografijama sa gradonačelnikom. Nije mi poznato da li je jedna od tema bila i vodosnadbijevanje u Potkozarju.

МИНИСТАРСТВО УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА
ПОЛИЦИЈСКА УПРАВА
Б А Њ А   Л У К А
Краља Петра I Карађорђевића 5, Бања Лука, тел. 051/337-103 Факс: 051/337-294,

Број:13-053-557/17
Датум: 20.10.2017. године



 РТВ БН
н/р новинару Владимиру Ковачевићу


 ПРЕДМЕТ: Одговор, достављамо. –


Поштовани,


Поводом дописа, који сте 12.10.2017. године доставили на интернет адресу Полицијске управе Бања Лука на основу извршених провјера, достављамо Вам одговоре по хронологији постављених питања.
Полицијским службеницима Полицијске станице Поткозарје, 12.10.2017. године, грађанин је саопштио да је од неколико мјештана из засеока Каралићи, чуо да је Ђ.И. пресјекао катанац на више шахтова за воду, али да то није лично видио, те није хтио поднијети пријаву за записник нити дати званичну изјаву, већ је случај само желио да констатује јер наводно само он посједује кључ од шахтова. Изласном на лице мјеста, на шахтовима нису уочена никаква оштећења, а око њих је затечена трака са натписом „АД ВОДОВОД-радови у току“, што је и писмено констатовано.
Полицијска станица Поткозарје није запримила ниједну пријаву од стране грађана нити се било ко жалио да је било каквог вријеђања или угрожавања, тј. извршења законом забрањене радње од стране Ђ.И. 

http://vkovacevic.blogspot.ba/2017/10/dan-u-potkozarju-foto.html
http://vkovacevic.blogspot.ba/2017/10/potkozarje-predsjednik-mjesne-zajednice.html