субота, 7. октобар 2017.

Haos na političkoj sceni Banja Luke

Grad Banjaluka, koliko god to neki htjeli priznati ili ne, najjasniji je političi pokazatelj toga šta se dešava u Republici Srpskoj politički.
U Banjaluci je trenutno na snazi apsolutni politički haos koji će tek da ojača kako se bliže parlamentarni izbori a naročito nakon njih.

Igor Radojičić od momenta preuzimanja funkcije gradonačelnika pokušao je i djelimično uspio da se obračuna sa retrogradnim strukturama koje su dijelom dolazile i iz njegove stranke a koje duže od decenije vladaju odjeljenjima, javnim preduzećima. Preko kojih su drugi upravljali gradom. Radojičić to nije uspio u potpunosti i sigurno je da neće još izvjesno vrijeme. Radojičiću koji dolazi iz stranke koja dvadeset godina vlada najvećim gradom nad glavom stoji sjena mnogobrojnih afera za koje nije kriv ali koje su debelo povezane sa ljudima koji članovi ili bliski „prijatelji“ SNSD-a.

Prvi ozbiljniji sukob ako izuzmemo čišćenje nelojalnih kadrova SNSD-a sa odredjenih funkcija Radojičićje imao sa Budimirom Balabanom. Čovjekom koji je vlast u Banjaluci gotovo od odlaska Rimljana. Balaban je strašno ozbiljan protivnik, neko koje se pitao za skoro sve u gradu u poslednjih dvadesetak godina. Više za vrijeme dok je bio načelnik prebogatog Odjeljenja nego predsjednik skupštine. Radojičić je dobio tu bitku i uklonio Balabana i iz vlasti i sa mjesta predsjednika lokalnog parlamenta ali tek uz ogromnu pomoć Nedeljka Čubrilovića.

Nedeljko Čubrilović je reizborom na mjesto predsjednika gradskog odbora DNS-a uništio planove Budimira Balabana da on dodje na tu poziciju. U nekim uticajnim krugovima bilo je predvidjeno da Čubrilović zamijeni Pavića a Balaban Čubrilovića. Mada po stavovima pojedinaca iz DNS-a Balaban ni u tom slučaju ne bi bio predsjednik gradskog odbora već bi to postao Boran Bosančić. Budimir Balaban iskusan je vrlo sposoban političar starog kova koji jeste ostao bez uticaja na koji je navikao ali njegova sjena dovoljno je jaka da i dalje ima odredjen uticaj. Taj uticaj Balaban kako zna i umije mora da iskoristi do sljedećih izbora jer nakon toga i on i ostatak odmetnutog DNS-a bez infrastrukture i podrške na koju su navikli padaju u zaborav.

U tom kontekstu valja posmatrati i priču oko ulaska Balabana i ekipe u SDS. To za tu ekipu može da znači fantastičan potez ali za banjalučki SDS može da znači posljednji ekser u Sanduk gradske organizacije koji je ionako godinama na putu ka gradskom groblju samo se još niko ne usudjuje da ga ponese. Eventualni ulazak te ekipe u SDS u Banjaluci neće proći bez "krvi" rekao mi je jedan visoki funkcioner banjalučkog SDS-a.

Ono što Radojičić nije uspio u potpunosti je to što nije uspio da mu baš po volji budu svi načelnici odjeljenja. Pojedinci imaju toliki uticaj i sam bog zna čiji interesi ih navode. Interesi u debelim vezama sa zemljištem i gradjevinama u Banjaluci. Ti interesi najveći su protivnici i napadači i na Radojičića ali i na Zorana Talića. Ovog drugog tek očekuju napadi i ovi od strane PDP-a i Balabanove ekipe nisu ništa u poredjenju sa onim šta slijedi.

Priča oko opozicije tek je komplikovana. SDS daje naznake života (zanemarujem priču o Balabanu) od imenovanja novog gradskog odbora sa Mladenom Kajkutom na čelu ali kako sam najavio prije nekoliko mjeseci ko god pobijedi u izboru za prvog čovjeka banjalučkog SDS-a polovina stranke u gradu biće nezadovoljna.


PDP u Banjaluci postoji samo na način da ga predstavljaju Borenović i Crnadak preko medija. Draško Stanivuković uglavnom radi na ličnoj kampanji a PDP ima ogroman problem na terenu. Fejsbuk i twiter jesu poželjni vidovi borbe ali ne ukoliko nemate mjesne odbore i ljude koji će da ginu na terenu. Takvi su uglavnom napustili tu stranku. PDP sebi ne smije dozvoliti da forsira priču o jedinoj opoziciji u gradu a da glasa za mnoge prijedloge SNSD-a i poklanjanje gradskog zemljišta. U očima onih koji prate dešavanja u gradu izgledaju neozbiljno. Sreća njihova je što narod uglavnom ne prati detaljno.

NDP je Dragan Čavić i tu nema šta više da se doda iako su preostali odbornici te stranke izrazito korektni i bez mrlje u političkoj karijeri.
Socijalisti djeluju najpametnije.