понедељак, 23. октобар 2017.

Pismo čitalaca: RTRS baca novac na gluposti

Piše: Pismo čitalaca

RTRS I FTV DOBITNICI SPECIJALNE NAGRADE  - "MEDIJSKA GLUPOST GODINE"!

"Javni servis BiH: neupućen i nesposoban ili samo bezobrazan i bahat?
Šta god da je u pitanju - ispaštaće građani BiH, a do tada će Javni servis (RTRS, BHT i FTV) grcati u dugovima i očekivati od političara da ih vade iz dubioze u koju iz dana u dan upadaju.
O čemu se zapravo radi?

Upravo sada se na RTRS i FTV emituje x-ta sezona "popularnog" rijalitija (jer to rijaliti jeste - Mimi Mercedes, Kaja, Jelena Karleuša, itd itd) "Tvoje lice zvuči poznato" ili popularno skraćeno TLZP. Još prije par mjeseci prebogati vlasnici Antenna grupe iz Atine  (inače vlasnici Prva TV i B92 (sada O2)) su najavili ulazak ova dva kanala na tržište BiH, odnosno da će ih građani BiH napokon moći gledati i sa ove strane Drine u okviru ponude kablovskih i IPTV platformi. Meijdska scena BiH to zna, znaju i građani, ali ... ne zna menadžement  Javnog servisa, tačnije u ovo slučaju RTRS i FTV (BHT nije dio ove priče).

I šta se dešava, umjesto da RTRS i FTV zapne iz petnih žila pa da tih 1500 radnika koji rade u 2/3 Javnog servisa BiH napokon opravdaju svrhu svog zaposlenja i naprave kvalitetan program dostojan javnog RTV glasila jedne države, one se odlučuu za kupovinu isključivo KOMERCIJALNOG sadržaja namijenjenog KOMERCIJALNIM TV stanicama poput BNTV, ATV, OBN, Hayat i drugih. Sadržaj koji nema NIJEDAN element neophodan da bi se uopšte emitovao na državnim medijima, a kamoli još kupovao i to po sigurno paprenim cijenama. A sve to zarad stvaranja instant gledanosti, takmičeći se sa komercijalnim TV stanicama u nečemu u čemu se javni servis ne smije takmičiti, a to je komercijalna trka nauštrb kvaliteta. Kvantitet ispred kvaliteta. Šund ispred kulture. Novac ispred duha. And so on...

Međutim, najveći problem čak nije ni to nego glupost ili bahatost menadžmenta ove dvije televizije. 
Prije par dana obistinilo se ono što su vlasnici Antenna grupe i najavili. Ušli su u BiH, odnosno u emitovanje kroz razne operatere. I sad trenutno je Prva TV zatamnjena. RTRS i FTV emituju TLZP. Što znači da su RTRS i FTV kupili ekskluzivna prava za TLZP, a to nisu male pare čak ni kad je prenos utakmice između FK Mali mokri lug - FK Stalać u pitanju. Građani upravo plaćaju nešto što su mogli da dobiju besplatno (jer im je sad Prva TV dostupna, a operateri  koji su ubacili Prva TV u svoju šemu zasad nisu najavili povećanje pretplate).
Sjajno! Aplauz za glupost godine.
Isti te televizije nisu bile u stanju kupiti EP u košarci (gdje im je Sale Đorđević pokvario planove ulaskom u finale EP), a sada kupuju nešto što je svejedno trebalo da dođe do građana BiH. I to BESPLATNO!

Ma bravo još jednom.


Vratite se još jednom na sliku sa početka teksta da bi shvatili "prosvetiteljsku "misiju kojom nas RTRS i FTV pokušavaju prosvijetliti kupovinom TLZP. Samo naprijed, naredna je Zadruga, Parovi ili 24 časa sa Zmajem od Šipova."  /kraj/




Nakon što sam zamoljen da objavim pismo kontaktirao sam RTRS tražeći informaciju o tome koliko je RTRS platio prava emitovanja ove emisije i kakva su njihova saznanja o tome hoće li Prva TV koja se sada nalazi u kablu u RS biti zatamnjena tokom emitovanja TLZP. Nisam dobio odgovore. Pitanja sam poslao prvo 9 a zatim ponovo 20 oktobra.
Inače, RTRS ovu emisiju emituje sa zadrškom dok Federalna TV emituje direktno, kada se emituje i na Prvoj TV.
Prvu Tv bilo je moguće gledati u vrijeme emitovanja TLZP na Totalu.