уторак, 3. октобар 2017.

Odbor za bezbjednost o uniformama i radarima...

Odbor NSRS za bezbjednost tražio je i dobio informacije o nabavki uniformi za pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova od firme KM Trade iz Visokog. Ta firma bila je jedini ponudjač na tenderu ali su specifikacije napravljene tako da jedino ta firma i može da ispuni uslove konkursa. Na to su ukazivali i moji izvori iz MUP-a ali i domaći proizvodjači preko Privredne komore RS. Ta firma bila je nabavljač i brazilskih pušaka Taurus koje su kupljene prošle godine a koje se sada masovno, tvrde moji izvori iz MUP-a vraćaju zbog kvarova.


Odbor za bezbjednost dobio je i informacije o planiranom uspostavljanju javno privatnog partnerstva za nabavku i instaliranje stotinu radara širom Republike Srpske. Taj posao vrijedan je nešto više od devet miliona maraka a sredstva će da uloži privatni partner kada bude izabran. Za uzvrat će da dobije pravo na pola svih naplaćenih kazni uz pomoć tih radara u narednih deset godina. Procjenjuje se da će taj iznos ići i do 70 miliona maraka samo za privatnog partnera. 70 miliona zaradiće budžet. U toku je ogromna borba izmedju nekoliko lica oko toga ko će da dobije taj posao. Sva lica izuzetno su bliska vrhu vlasti u Srpskoj.

Odbor za bezbjednost tražio je i informacije o toku izgradnje Centra MUP-a u Zalužanima za čiju gradnju je NSRS odobrila zaduženje kao i informaciju o napuštanju MUP-a odredjenog broja pripadnika Odjeljenja za visoko tehnološki kriminalitet. Odbor bi trebalo da zasjeda početkom naredne sedmice.