петак, 12. август 2016.

Referenduma neće biti



Od referenduma o Danu Republike Srpske neće biti ništa. Bakir Izetbegović podnijeće apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine koji će srušiti odluku o raspisivanju referenduma. Džaba smo krečili a Narodna skupština Republike Srpske ponovo je brutalno zloupotrebljena za korist dnevne politike. Pogotovo, pojašnjavaju mi sagovornici, jer nije ni bilo potrebe da se raspiše referendum jer srpske stranke svejedno nisu ni priznale odluku o ukidanju Dana Republike 9 januara.

Referendum odnosno apelacija Ustavnom sudu BiH bio je jedna od tačaka o kojima su nedavno u Istočnom Sarajevu razgovarali lideri SNSD-a i SDA, Milorad Dodik i Bakir Izetbegović.

Prije sastanka Bakir Izetbegović Miloradu Dodiku je, tvrde moji izvori, poslao listu sa 12 tema o kojima želi da razgovaraju. Neke od njih su upravo referendum ali i popis odnosno rezultati popisa u BiH i problemi koji su nastali nakon objavljivanja rezultata popisa.


Milorad Dodik je, inače, tvrde isti izvori, u Istočno Sarajevo došao izbjegavajući u potpunosti teritoriju Federacije BiH čak i u slučajevima kada je teritorija FBiH presjecala teritoriju Republike Srpske svega nekoliko kilometara. Zato su vozila u pratnji predsjednika SNSD-a do odredišta stigla obilaznim, gotovo nepristupačnim putevima. Početak sastanka je kasnio.