субота, 13. август 2016.

Lov na asteroide

Šta radiš kasno večeras? Stiže poruka od jednog od najboljih drugara i oca od kuma u petak poslijepodne. Odgovaram da gledam utakmicu da bi nakon toga uslijedio poziv da idem s njim na Manjaču da snimamo kišu asteroida. Oko dva sata noću stiže dodatno pojašnjenje. Odgovaram Dejanu da apsolutno nije normalan ali pristajem. Taman kada završi utakmica mislim. Da uz koje pivo i asteroide lakše prebolim brutalno očekivano razbijanje od Amera.

Marini govorim da idem sa Dejanom na Manjaču da snimamo asteroide. Kaže da bi ona rado išla ali ne može. U šoku sam, meni koji napamet znam Zvjezdane staze i mnogo nepotrebnih informacija o svemiru nikada nije palo na pamet da posmatram kišu zvijezda padalica koje to nisu. Marina ne shvata moju opsjednutost Stazama svako veče u 23 sata. Po ko zna koji put.

Ponoć je i počela je utakmica. Ranije sam drhtao kada smo igrali ovakve mečeve valjda zato što sam se uvijek nadao da možemo da ih dobijemo. Još od 1996-te.
Dvadeset razlike, šaljem poruku Dejanu da idemo ranije jer nemam snage da gledam Amerikance protiv nas koliki god da su majstori. Ipak čekamo poluvrijeme i krećemo, ja i dalje mislim da nam se u drugom ne piše ništa dobro i da je bolje da ne gledam.

Parkiramo kod kasarne, nekako je prijatnije. Aparat sa stativa uperen u nebo. Nakon deset minuta zamoljeni smo da se udaljimo. Nije baš dozvoljeno zadržavanje kod kasarne kažu dva poprilično prijatna vojnika. Selimo se par stotina metara, Dejan nastavlja snimanje, svakih deset minuta proleti jedan asteroid, uzbudljivo do bola. Mada je nebo fenomenalno, makar i onaj mali dio koji stalno vidimo. Stižu poruke da naši gube minimalno, nema veze samo da dobijemo ako je ikako moguće pa makar i ne pogledao ni reprizu.

Sreća je pa smo ponijeli pivo. Nakon tri postalo je manje dosadno ali i mnogo više hladno. Čini nam se da je minus što nas sjeća na kampovanje na Manjači na fakultetu i spavanje u Jugu.
Ništa nismo snimili. Dejan kaže da smo zakasnili. Propustili kišu asteroida, propustili fantastično drugo poluvrijeme srpskih košarkaška.

Foto: Dejan Rakita